SEGRE

INFRAESTRUCTURES ENDESA

Sis milions per a la xarxa d'alta tensió del Pirineu

Endesa ha construït una línia de 27 km i 98 torres metàl·liques amb l’última tecnologia || N’han desballestat dos de centenàries

Operaris desmuntant la línia centenària al port de Comiols.

Operaris desmuntant la línia centenària al port de Comiols.AMADO FORROLLA

Creat:

Actualitzat:

Endesa ha invertit sis milions d’euros en els treballs de reforma tecnològica d’una part de la xarxa d’alta tensió del Pallars Jussà i de la Noguera. L’objectiu d’aquests treballs és reforçar la garantia del transport d’electricitat, la qual cosa ha de revertir en beneficis per als més de 16.000 clients que depenen d’aquesta infraestructura.

Els treballs han contemplat substituir dos línies centenàries per una de nova construcció de 27 quilòmetres. Aquest tram, que connecta la subestació de la Pobla de Segur i la de Ponts, permet augmentar la capacitat d’adaptació davant de condicions meteorològiques adverses, millorant la fiabilitat i augmentant la potència que, originàriament, transportaven les altres dos línies.

Van ser les encarregades de transportar l’electricitat a Barcelona des de la central de Capdella

En les últimes setmanes s’han instal·lat 98 torres metàl·liques per traçar la nova línia aèria que compta amb una potència màxima de 152 MVA per circuit. La infraestructura s’ha construït amb elements d’última tecnologia com aïllants que substitueixen els antics de porcellana. A més s’ha aprofitat l’obra per desplegar un cable de fibra òptica. Aquesta nova línia deixa en desús les dos línies centenàries, que actualment s’estan desmantellant.

Els últims treballs han permès desmuntar fins ara més de 55 quilòmetres de cablatge i 177 torres metàl·liques. Aquesta reforma redueix en un 40% el nivell d’afectació del territori entre el Pallars i la Noguera, que passa dels 410.000 metres quadrats fins ara als 250.000 metres quadrats amb el nou traçat. En la reforma s’han incorporat elements per protegir tant l’entorn com la flora i la fauna.

La Central de Capdella va ser la primera gran central hidroelèctrica que es va posar en marxa al Pirineu català (1914) i va ser obra d’Energía Eléctrica de Cataluña (EEC). Aquesta instal·lació, juntament amb les de Seròs, Capdella, Molins, Camarasa i Talarn, tenia per objectiu de portar a electricitat a Barcelona. Les línies que ara s’han substituït són les que anaven de Capdella a Barcelona.

tracking