SEGRE

INFRAESTRUCTURES CARRETERES

Les obres del túnel del coll de Lilla, llestes en un 40% i preparen la perforació a Montblanc

La galeria i la resta del traçat de l’A-27 entre Valls i la Conca de Barberà, gairebé a l’equador || Quan es compleix un any de la reactivació de l’autovia i l’N-240 a Lleida segueix a l’espera de solucions

Imatge presa des del coll de Lilla, amb el futur traçat de l’A-27 a Valls i un dels trams de l’autovia en servei al fons.

Imatge presa des del coll de Lilla, amb el futur traçat de l’A-27 a Valls i un dels trams de l’autovia en servei al fons.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les obres de construcció del túnel del coll de Lilla (a l’N-240) i de l’A-27 entre Valls i Montblanc es troben gairebé a l’equador. És una reivindicació històrica del territori i quan estigui acabat reduirà la durada del trajecte entre Lleida i Tarragona. La perforació de les galeries va començar el mes d’octubre passat i es preveu que es prolongui durant un any i mig. Una vegada acabi l’excavació caldran treballs per condicionar l’interior del túnel, la durada dels quals encara està per determinar.

Els treballs de la galeria i de la resta del traçat de l’autovia entre Valls i Montblanc estan llestos ja en un 40% quan és a punt de complir-se un any de la reactivació de les obres, segons fonts del ministeri de Transports. També es treballa en els suports del viaducte d’entrada al túnel des de la boca de Valls i a la zona de Montblanc s’estan duent a terme obres de drenatge i excavacions. A la capital de la Conca de Barberà l’Estat està ara en fase d’obres prèvies a l’inici de la perforació i continua l’obertura de les galeries per la boca de Valls, cap a Lleida. El túnel tindrà una longitud d’1,5 quilòmetres i constarà de dos galeries, una per a cada sentit de la circulació.

Entre Montblanc i les Borges, es preveu que els vehicles circulin per l’AP-2 lliure de peatges

Mentre avança l’A-27, les Garrigues continua a l’espera d’una solució per a l’N-240. De fet, s’espera que entre Montblanc i les Borges els vehicles circulin per l’AP-2 lliure de peatges. La concessió de l’autopista entre Saragossa i el Vendrell, en mans d’Abertis, expirarà el 2021 i el Govern central assegura que no la renovarà.

Des del ministeri van apuntar que segueix l’estudi sobre la duplicació de la calçada de Lleida a les Borges Blanques, la qual cosa permetrà millorar la seguretat en una carretera en la qual han perdut la vida 33 persones des del 2009 en accidents de trànsit.

L’A-27 té quatre trams, dels quals tres estan en servei (vegeu les claus). Les obres del tram entre Valls i Montblanc van començar l’any 2009 però es van paralitzar un any després a causa de retallades pressupostàries, tal com va succeir amb altres projectes de l’Estat. Les obres es van desbloquejar a finals del 2016, tot i que van continuar a baix ritme. No obstant, la construcció del túnel del coll de Lilla es va ajornar després que a mitjans del 2017 es detectessin argiles expansives a la boca de Montblanc i pissarres a la zona de Valls. Això va encarir el projecte uns 30 milions i el pressupost va ascendir de 80 a 115. Els treballs d’aquest tram de l’autovia es van reactivar a finals de febrer de l’any passat, després que el Consell d’Estat autoritzés el desembre del 2018 la modificació a l’alça del pressupost.

Imatge presa des del coll de Lilla, amb el futur traçat de l’A-27 a Valls i un dels trams de l’autovia en servei al fons.

Imatge presa des del coll de Lilla, amb el futur traçat de l’A-27 a Valls i un dels trams de l’autovia en servei al fons.AMADO FORROLLA

tracking