SEGRE

ECONOMIA CIRCULAR

Impulsen l'ús d'energia solar en el reciclatge d'asfalt de carreteres

La Generalitat subvenciona aquest projecte, del grup lleidatà Arnó || Per substituir part del combustible fòssil que fa servir ara per escalfar barreges bituminoses

Imatge d’arxiu d’una màquina que retira i recicla asfalt.

Imatge d’arxiu d’una màquina que retira i recicla asfalt.O. M.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una constructora lleidatana impulsa un projecte d’investigació que planteja un ús fins ara inèdit per a l’energia solar: escalfar barreges bituminoses que es fan servir per pavimentar carreteres i camins. El grup Arnó espera substituir així part del combustible fòssil que ara consumeix amb aquest objectiu. La finalitat és incorporar aquesta tecnologia en el procés de “reciclar” material de construcció amb àrids obtinguts al fresar i demolir l’asfalt de calçades desgastades. Així ho va explicar ahir l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), que ha atorgat a la firma una subvenció de 40.000 euros en el marc d’ajuts per al desenvolupament de l’economia circular.

“Aquest nou sistema haurà de fer possible substituir part de l’energia procedent de la crema de combustibles fòssils en la fabricació de barreges bituminoses”, va detallar l’ARC, en un document que assenyala que això suposa “importants avantatges econòmics i ambientals” respecte als procediments actuals. Fonts pròximes al projecte van indicar que l’empresa espera rebre la notificació formal de la concessió d’ajuts per posar en marxa aquest projecte. Coincideix amb un nou boom de l’energia solar a Lleida amb nombrosos projectes en marxa; i amb un creixent ús d’àrids reciclats en obres públiques.

Aquesta iniciativa consta en un llistat de projectes beneficiaris d’ajuts que l’Agència de Residus va publicar ahir. Al document figuren un total de sis empreses i entitats de Lleida que es beneficiaran d’aquestes subvencions, amb aportacions que sumen 222.836 euros. Aquesta xifra és a prop de la meitat dels pressupostos d’aquestes propostes, que s’estimen en un total de 453.160 euros a Lleida, Tàrrega i les Borges Blanques (vegeu les claus).

tracking