SEGRE

EMBASSAMENTS RESERVES

Rialb i la resta de pantans de Lleida, de la sequera a garantir el reg en només 4 mesos

L’embassament més gran del Segre, que va arribar a estar al 27% a l’octubre, acumula ara 370 hectòmetres cúbics || Canelles, que en va perdre uns 250, també ha recuperat cabals i ja està al 75% de la capacitat

Collita del bròcoli.

Collita del bròcoli.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els pantans de Lleida han passat de la sequera que els va deixar sota mínims a primers d’octubre a garantir sense problemes la pròxima campanya de regs. Rialb, a la conca del Segre, és el cas més significatiu. Va arribar a estar al 27%, la cota més baixa en dotze anys des que el 2008 va baixar als 5 hectòmetres cúbics per les proves de càrrega. En l’actualitat, es troba gairebé al 92% i emmagatzema prop dels 370 dels 403 hectòmetres cúbics de la seua capacitat. El mateix passa amb Canelles, a la Noguera Ribagorçana, l’embassament més gran entre Lleida i Osca. Va perdre més de 250 hectòmetres cúbics després de l’estiu i ara supera els 500.

Són bones notícies per a les comunitats de regants i proveïments. El president del Canal d’Urgell, Amadeu Ros, va indicar que hi ha prou reserves a Oliana i Rialb, per a aquest regadiu i el Segarra-Garrigues. A la conca de la Ribagorçana, els pantans d’Escales, Canelles i Santa Anna estan tots per sobre de la capacitat i asseguren els regs a Pinyana, l’Aragó i Catalunya i l’Algerri Balaguer.

Les intenses pluges de la tardor i el temporal del gener, a més de les aigües subterrànies, han omplert els embassament a l’espera del desglaç a la primavera i possibles precipitacions que obligarà a habilitar espai de garantia als pantans de capçalera per evitar riuades.

En un altre ordre de coses, l’empresa Ribalta i Fills, d’Oliana, subcontractada per l’empresa pública estatal Acuaes, ha començat a reparar les esquerdes que van aparèixer al gener a 200 metres del canal principal al seu pas per Verdú. El temporal Glòria va ser la causa dels desperfectes a les parets que s’estan refent. Estaran a punt d’aquí a tres o quatre setmanes, abans de l’inici de la campanya al març.

tracking