SEGRE

COMUNICACIONS BIG DATA

Mollerussa i les Borges estudien comptar el públic de les fires localitzant els mòbils

Reben propostes d’operadores de telefonia i empreses de serveis informàtics || Per conèixer l’origen dels visitants i el seu recorregut pel recinte firal sense revelar la identitat de les persones

Visitants a l’edició anterior de la Fira de l’Oli celebrada a les Borges Blanques al gener.

Visitants a l’edició anterior de la Fira de l’Oli celebrada a les Borges Blanques al gener.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Organitzadors de fires a les comarques de Lleida estudien comptar de forma precisa el públic que reben mitjançant la localització dels smartphones amb connexió a internet, avui dia gairebé omnipresents. Operadores de telefonia mòbil i empreses de serveis informàtics els proposen elaborar informes que, a més de conèixer el nombre de visitants, incloguin informació addicional com la procedència i els trajectes que recorren una vegada a l’interior del recinte firal. Ho fan sense arribar a conèixer la identitat de cada persona, únicament mitjançant l’adreça IP de cada telèfon: el número que identifica i distingeix cada dispositiu que accedeix a la xarxa. L’últim any, diferents administracions públiques han recorregut a aquesta tecnologia per elaborar estudis basats en big data (vegeu les claus).

les claus

  • Localització IP i anonimat. Aquesta tecnologia es basa en l’adreça IP, matrícula de cada dispositiu connectat a internet i amb la qual no n’hi ha prou per identificar l’usuari. Així, els informes recollirien quants mòbils entren a les fires, per on passen i d’on procedeixen, no els noms dels seus amos. 
  • Xifres “aproximades”. Durant anys, aquests i molts altres municipis han ofert estimacions del nombre de visitants, en alguns casos qüestionades a l’haver crescut sense parar durant anys. 
  • L’alternativa de la capital. El director de Fira de Lleida, Oriol Oró, va explicar que no es planteja la localització de mòbils perquè gairebé tots els certàmens de la capital exigeixen inscriure’s per obtenir una entrada. Això permet conèixer el nombre de visitants, i d’altra banda formularis pregunten als visitants la procedència. 
  • Altres experiències. Trànsit projecta geolocalitzar mòbils de conductors per saber la velocitat mitjana en carreteres. Per la seua part, l’INE va rastrejar mòbils a Espanya per a estudis sobre mobilitat. L’ús d’aquesta tecnologia està subjecte a restriccions per preservar el dret a la intimitat

El director de Fira Mollerussa, Xavier Roure, va explicar que han rebut la proposta d’una operadora de telefonia per elaborar aquest tipus d’informes en fires de la capital del Pla i que valoren la possibilitat d’obtenir aquestes dades. Com a pas previ, va indicar, han contactat amb l’ajuntament de Sitges per conèixer la seua experiència amb aquesta tecnologia, basada en la localització anònima de mòbils. El municipi barceloní la va utilitzar per determinar quines són les zones de la localitat més freqüentades pels turistes. “Conèixer quines són les zones amb més afluència de visitants ens permetria establir unes tarifes diferenciades per als expositors, i cobrar més pels estands a les àrees més freqüentades”, va apuntar Roure a tall d’exemple. En el cas de la Fira de l’Oli de les Borges Blanques, el consistori ha rebut també propostes. Així ho va revelar el regidor de Promoció Econòmica i responsable de fires, Jordi Ribalta, al ple celebrat la setmana passada.

Planificar la promoció de fires i establir tarifes més elevades pels estands a les zones més freqüentades

La capital de les Garrigues té dos propostes sobre la taula: una d’una operadora de telefonia que els ofereix conèixer la procedència dels visitants; i una altra d’una firma de serveis informàtics que es limita precisar-ne el nombre. La primera tindria un cost d’uns 30.000 euros i la segona, uns tres mil. Ribalta va valorar que la primera és la més interessant, ja que “saber d’on vénen els visitants ajudaria a planificar la promoció de fires”, tot i que va valorar que el preu és massa car. Quant a la segona, va assenyalar que si bé és més barata, “aporta només un nombre de visitants”, una cosa que contribueix poc a millorar resultats.

tracking