SEGRE

AGRICULTURA RISCOS

Aragó aprova 25 milions per regar 5.363 hectàrees de Fraga i Ballobar

Els regants hi aportaran 25 milions més

Embassament de Valdepatao que proveeix el sistema de regadiu.

Embassament de Valdepatao que proveeix el sistema de regadiu.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern d’Aragó ha donat llum verda al pla d’ajuts plurianual per convertir en regadiu un total de 5.363 hectàrees de Fraga i Ballobar, en el sistema Monegres II, que explota la comunitat de regants de Sifón de Cardiel. La transformació de secà en regadiu suposarà una inversió total de 50 milions d’euros dels quals la Diputació General d’Aragó finançarà 25 milions, mentre que els regants aportaran els 25 milions restants que pagaran a través de crèdits financers.

El pla estableix una ajuda anual de gairebé 1,1 milions des d’aquest exercici fins a l’any 2044. La conversió en regadiu d’aquesta zona està pendent des de fa molts anys. La falta d’inversió de l’Estat va frenar-ne el desenvolupament. Va ser el Govern d’Aragó, finalment, el que va tornar a activar aquest projecte.

Aquesta partida reactiva el reg, pendent de la xarxa secundària de conduccions

Segons el president de la comunitat de regants, Josep Soler, ja està executada la concentració parcel·lària i la xarxa de camins. També l’embassament de Valdepatao d’on se subministrarà la superfície regable. Soler va indicar que un dels principals avantatges d’aquesta nova zona regable és que es proveirà a través de pressió natural, per la qual cosa no caldrà que s’instal·lin sistemes de bombatge. Quedaria pendent la construcció de la xarxa de reg que porti l’aigua a les finques.

Els tres-cents propietaris de terres i pagesos expectants del pla de regadius Monegres II van constituir la comunitat de regants del Sifón de Cardiel l’estiu del 2016. Des d’aleshores s’han fet contínues reivindicacions per a la posada en reg d’aquestes 5.300 hectàrees. Segons els càlculs dels regants, la posada en reg costarà uns 9.500 euros per hectàrea i el pagès en pagarà la meitat.

tracking