SEGRE

MEDI AMBIENT INCENDIS

Crítiques al Govern al rebutjar ajuts de l'Estat després de l'incendi de la Ribera d'Ebre

Alcaldes del Segrià i les Garrigues diuen que, en cas d’haver acceptat les obres de reforestació, s’haurien pogut destinar més diners a compensar pagesos || La Generalitat va invertir 12,5 milions a la zona

Imatge d’arxiu dels treballs d’extinció del foc de la Ribera d’Ebre, les Garrigues i Segrià.

Imatge d’arxiu dels treballs d’extinció del foc de la Ribera d’Ebre, les Garrigues i Segrià.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat va rebutjar treballs forestals a càrrec de l’Estat després de l’incendi de la Ribera d’Ebre, les Garrigues i el Segrià de l’estiu passat. Aquesta decisió ha indignat pagesos i alcaldes afectats, que van criticar que el Govern català descartés l’ajuda de l’Estat i van assenyalar que part dels diners que es van destinar a la reforestació s’haurien pogut dedicar a compensar agricultors afectats (vegeu el desglossament).

Fonts de la conselleria d’Agricultura van explicar ahir que van rebre una carta del ministeri d’Agricultura en la qual els oferien la ajuda per reforestar les zones afectades, però ho van descartar “perquè podíem assumir-ho amb fons propis”. Agricultura va habilitar “de forma urgent una partida per a una actuació forestal integral en col·laboració amb Forestal Catalana” i va treballar “amb els propietaris forestals per facilitar l’organització del sector a la zona”. Agricultura va assenyalar que han destinat 12,5 milions d’euros a la recuperació de la zona afectada. Del total, 2,2 milions es van invertir en actuacions per evitar l’erosió i facilitar la regeneració forestal i 3,9 més, en infraestructures bàsiques de prevenció d’incendis. A més, es van obrir línies de crèdits bonificats de l’Institut Català de Finances per valor de 6,4 milions per recuperar cultius i que aquests serveixin per fer de tallafoc.

Per la seua banda, el ministeri d’Agricultura va invertir l’any passat 10,45 milions en actuacions d’emergència per incendis a les comunitats autònomes que ho van sol·licitar. Gairebé 6,5 milions es van destinar a restaurar infraestructures i camins rurals.

D’altra banda, el PSC ha demanat la compareixença de la consellera Teresa Jordà al Parlament perquè doni explicacions sobre aquests ajuts de l’Estat que es van descartar.

“Ens paguen 1,33 euros per arbre de secà cremat, no és rendible” El más de medio centenar de payeses que han recibido subvenciones de la conselleria de Agricultura por los incendios de junio consideran que son “insuficientes e injustas”. Según el alcalde de Bovera, Óscar Acero, son de 1,33 euros por árbol de secano quemado y 3,5 euros si estaba en zona de regadío. “Comprar un olivo ya nos cuesta 3 euros a los que hay que sumar los trabajos de mantenimiento, por lo que no es rentable”, indicó. “Es improbable que podamos replantar con estas ayudas por lo que, en la mayoría de los casos, la superficie quemada se quedará como está”. Por su parte, el alcalde de Maials, David Masot, señalo que muy pocos agricultores afectados por el incendio han solicitado unas ayudas que “te obligan a asegurar tus cultivos por un tiempo establecido y, al final, la subvención no cubre ni la mitad del gasto del seguro”. Remarcó que las subvenciones no responden a la problemática del campo.

tracking