SEGRE

MEDI AMBIENT ESPAIS PROTEGITS

La llacuna de la Unilla d'Almenar reapareix amb les intenses pluges dels últims mesos

S’alimenta de l’aigua de les precipitacions i es preveu que arribi a les 20 hectàrees que va arribar a tenir el 1997 || Ja s’hi poden observar un gran nombre d’aus i han arribat a la zona els primers ornitòlegs

Imatge d’aus a la llacuna del Clot de la Unilla, que es troba entre els termes d’Almenar i Alguaire.

Imatge d’aus a la llacuna del Clot de la Unilla, que es troba entre els termes d’Almenar i Alguaire.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les intenses pluges de l’octubre i del mes de gener passat han fet aflorar la llacuna natural del Clot de la Unilla, entre Almenar i Alguaire. L’última vegada que va aparèixer va ser el 2018, després d’un any de precipitacions que van batre tots els rècords, encara que no va arribar a les dimensions del 1997, quan va arribar a superar les 20 hectàrees de superfície. Va tornar a sorgir l’any 2000 i 2004 amb unes dimensions d’unes 15 hectàrees.

La de la Unilla és una de les poques llacunes endorreiques de Catalunya, és a dir, que es nodreix amb aigua de pluja, ja que la capa freàtica del subsòl és d’argila i fa que l’aigua es canalitzi fins al Clot. En l’actualitat, i atesa la quantitat de precipitacions per la DANA de la tardor passada i el temporal Glòria, es preveu que pot arribar a les 20 hectàrees del 1997. De fet, ja s’hi poden observar un gran nombre d’aus i han arribat a la zona els primers ornitòlegs.

El Clot de la Unilla està declarat zona d’especial protecció per a les aus (zepa) i atreu nombroses espècies de fauna i, en conseqüència, d’estudiosos i ornitòlegs, ja que en ocasions s’han arribat a albirar bandades de més de dos-cents exemplars. El projecte per protegir prop de 3.000 hectàrees dels Plans de la Unilla, tal com plantejava la Xarxa Natura 2000, va provocar fa quinze anys enèrgiques protestes de pagesos i ramaders d’Alguaire, Almenar, Alfarràs, Torrefarrera, Alpicat i Rosselló. Es van organitzar manifestacions i més de dos-cents càrrecs d’entitats agràries d’Almenar van amenaçar de dimitir si es creava la zepa amb l’extensió prevista. Finalment, la pressió va fer que la Generalitat reduís a la meitat, aproximadament 1.500 hectàrees, l’extensió de la zepa.

D’altra banda, l’alcaldessa d’Almenar, Teresa Malla, va indicar que l’ajuntament espera ajuts per renovar els cartells indicadors de la zona protegida. Els ajuntaments d’Almenar i Alguaire van acordar substituir tots els plafons informatius del Clot de la Unilla perquè el sol i les inclemències meteorològiques han anat desdibuixant els mapes i cartells.

Per aquest motiu, en l’actualitat no hi ha cap senyal en el qual es pugui llegir la informació, la qual cosa ha motivat queixes per part dels visitants d’aquest emblemàtic espai natural del Segrià.

S’ha de recordar que les pluges de la tardor i aquest mes de gener han fet brollar les aigües de la vall Major que han inundat més de 400 hectàrees de cultius de Maials i Llardecans (vegeu SEGRE de dijous).

tracking