SEGRE

AIGÜES EMBASSAMENTS

El pantà de Rialb compleix vint anys i el territori exigeix ja les obres pendents

Divendres es van celebrar les dos dècades de la inauguració de la presa de l’embassament

Imatge de la presa del pantà de Rialb, que proveeix el canal d’Urgell i el Segarra-Garrigues.

Imatge de la presa del pantà de Rialb, que proveeix el canal d’Urgell i el Segarra-Garrigues.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Divendres passat es van complir vint anys de la inauguració de la presa de l’embassament de Rialb. És el pantà més gran de Catalunya, amb 402 hectòmetres cúbics de capacitat i una superfície de 1.500 hectàrees. Dos dècades més tard, el territori continua exigint al Govern central les obres que van quedar pendents després de la construcció de l’embassament.

Entre els projectes que encara s’han d’executar hi ha el pantà de cua d’Oliana, els embarcadors de l’embassament (els que s’han instal·lat han anat a càrrec d’empreses i ajuntaments), un tram del camí perimetral, la via verda de Ponts i compensacions per a Tiurana. A més, la Baronia de Rialb espera el projecte per regar més de 1.200 hectàrees.

L’alcalde d’aquest municipi i president del consorci Segre-Rialb, Antonio Reig, va assegurar que la situació és injusta perquè “hem sacrificat terres i cases perquè reguin d’altres i a nosaltres, no”, ja que de Rialb es proveeixen el Canal d’Urgell i el Segarra-Garrigues. Es va mostrar “decebut” per la situació, encara que va afirmar que “això no vol dir que deixem de lluitar” per aconseguir que es portin a terme les obres. En aquest sentit, Reig va assenyalar que l’Estat ja treballa per refer projectes com els del reg de la Baronia o el del camí de les piscifactories, que queda negat quan puja el nivell d’aigua de l’embassament. Amb motiu dels vint anys del pantà, el consorci ha impulsat l’exposició itinerant Segre endins, que des de dissabte es pot visitar a Ponts.

tracking