SEGRE

MEDI AMBIENT INCENDIS

Agricultura exigeix a afectats per l'incendi del juny tornar ajuts

Als que no han contractat l’assegurança que exigia la convocatòria || Els beneficiaris confiaven que aquesta clàusula es retirés i afirmen que no els surt a compte

Una protesta de l’estiu passat dels afectats pel foc.

Una protesta de l’estiu passat dels afectats pel foc.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La conselleria d’Agricultura obligarà a tornar els ajuts per l’incendi del juny als afectats que no contractin l’assegurança de cinc anys que exigia la convocatòria. La Generalitat va enviar una carta a 75 agricultors informant-los de la situació. Per la seua part, el sector confiava que aquesta clàusula es retirés i va insistir ahir que no els surt a compte disposar d’aquesta assegurança.

En aquest sentit, l’alcalde de Bovera, Òscar Acero, va explicar que per a una finca de 30 hectàrees, l’assegurança té un preu de 10.000 euros mentre que la subvenció ascendeix a 5.000 euros. Acero va apuntar que 75 pagesos de Bovera i Flix ja han cobrat ajuts (1,33 euros per arbre de secà cremat i 3,5 si era en zona de regadiu). Va assegurar que “cap no té l’assegurança contractada”.

Acero va afirmar que fa mesos Agricultura va dir que valorarien retirar aquesta condició i, al veure que el Govern català pagava, “vam entendre que l’havien tret”. Davant d’aquesta situació, han convocat per avui una reunió en la qual decidiran si programen noves mobilitzacions.

Per la seua part, el president d’Asaja a Lleida, Pere Roqué, va explicar que els ajuts cobrats per restablir la capacitat productiva s’hauran de destinar a contractar l’assegurança. Va afegir que “el problema real està en la fiscalització dels ajuts”, perquè “aquests diners s’hauran de tributar igual, ja que es va cobrar el 2019”. Roqué va apuntar que aquesta situació ha generat “molta indignació”.

Mentrestant, des de la conselleria d’Agricultura van explicar que l’assegurança és l’eina de què disposen per controlar la recuperació de la capacitat productiva, que és la raó per la qual es van atorgar els ajuts. Van assenyalar que “en la majoria dels casos” les finques afectades pel foc no pagaran assegurança fins al tercer any. Alcaldes i afectats per l’incendi de la Ribera d’Ebre, les Garrigues i el Segrià ja van criticar que la Generalitat rebutgés treballs forestals a càrrec de l’Estat després del foc. Van assenyalar que part dels diners que el Govern català va destinar a la reforestació s’haurien pogut dedicar a compensar els agricultors (vegeu SEGRE de dissabte).

La Sentiu valora en més de 37.000 € els danys pel temporal Glòria

L’ajuntament de la Sentiu de Sió ha valorat les obres necessàries en les infraestructures municipals afectades per l’últim temporal del mes de gener passat, per un import total de 37.097 euros. El riu Sió es va desbordar al seu pas pel municipi de la Sentiu a la zona del pont i es va carregar la canonada d’aigua potable, que va patir danys importants.

tracking