SEGRE

MEDI AMBIENT HIDROLOGIA

Mequinensa proposa portar llots de la cua de Riba-roja al delta de l'Ebre

Per pal·liar l’acumulació d’arbres i vegetació cada vegada que hi ha pluges intenses

Els arbres i la vegetació que s’han acumulat a l’embassament de Riba-roja per les últimes les pluges.

Els arbres i la vegetació que s’han acumulat a l’embassament de Riba-roja per les últimes les pluges.A.M.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament de Mequinensa reclama que es reprengui el projecte per retirar el fang acumulat a la cua del pantà de Riba-roja. Es dipositen allà des de fa més de 25 anys, quan es va desembassar el pantà de Barasona, a la conca de l’Éssera. Aquest riu desemboca al Cinca, que, al seu torn, va a parar al Segre, que després conflueix a l’Ebre en aquesta població del Baix Cinca. Segons l’alcaldessa, Magda Godia, la solució passaria per traslladar aquests llots i utilitzar-los per recuperar el delta de l’Ebre, on les precipitacions i fortes marees els han eliminat, com va succeir el gener passat després del temporal Glòria. Els sediments que porten els rius i que es dipositen a la cua de l’embassament de Riba-roja al disminuir el seu cabal provoquen, a més, l’acumulació de troncs d’arbres i branques cada vegada que hi ha pluges copioses com les de l’octubre i primers d’any.

Godia va indicar que l’Estat ja va elaborar un projecte per redistribuir sediments a l’Ebre pressupostat en més de 13 milions, però va quedar paralitzat amb la crisi econòmica de l’any 2008. El consistori reclama reprendre’l i que s’eliminin els llots en aquest punt, ja que, a més de provocar l’acumulació d’arbres, també pot causar problemes d’higiene i salut amb la proliferació de mosquits. D’altra banda, amenaça les diverses competicions de regates de caràcter regional, estatal i internacional. “Tots els anys tenim problemes per poder marcar els circuits de competició i així garantir la seguretat”, va indicar Godia.

Per la seua part, fonts de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) van assenyalar que retiraran els arbres i branques, encara que van matisar que reduir els sediments correspon al ministeri de Transició Ecològica.

tracking