SEGRE

REGADIUS PLANIFICACIÓ

Els regs de Lleida comencen la campanya amb garanties d'aigua a l'invertir 5 milions

Als quals cal sumar-hi les despeses pels danys de les riuades de l’octubre i el temporal del gener || El Canal d’Aragó i Catalunya servirà caudals el 27 d’aquest mes i serà el primer a començar-la

Reparació de la séquia del Cap de Pinyana al seu pas per Rosselló.

Reparació de la séquia del Cap de Pinyana al seu pas per Rosselló.C.P.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els regadius de Lleida inicien la campanya amb reserves garantides als embassaments del Segre, Éssera i Noguera Robagorçana (vegeu les claus) i després d’abordar inversions en reparacions i manteniment que superen els 5,2 milions d’euros. Gairebé tota aquesta quantia se centra a l’Aragó i Catalunya i el Canal d’Urgell.

L’assemblea de regants de l’Aragó i Catalunya va acordar ahir començar la temporada el dijous 27, per la qual cosa serà el primer de tots els sistemes a començar a regar. Segons el seu president, José Luis Pérez, la calor ha avançat la floració i cal assegurar cabals per si hi ha gelades tardanes. No obstant, va indicar que la data per abordar el començament de la campanya sol ser sempre a finals de febrer. Aquest regadiu històric ha fet obres en les seues infraestructures per més de 3 milions. A més, es preveu que a finals d’any comencin les obres de la canonada de la Mola per regar per gravetat i suprimir el bomber en bona part de l’àrea regable.

Per la seua part, el Canal d’Urgell està pendent que la junta de circulació de l’aigua doni llum verda a l’inici de la campanya, que començarà abans de Sant Josep encara que se servirà abans si hi ha demandes, va remarcar el president, Amadeu Ros. Els regants han invertit més de dos milions en reparacions de les seues infraestructures (el túnel de Montclar o despreniments al barranc de Montsonís). Tanmateix, a aquesta partida cal sumar-hi els més de 3 milions que comportarà reparar els desperfectes provocats per la gota freda de l’octubre i el temporal Glòria del gener.

Pinyana també preveu iniciar la campanya a primers de març després de mesos d’arranjaments en què ha invertit més de 100.000 euros (vegeu el desglossament). Per la seua part, l’Algerri-Balaguer ha gastat més de 90.000 euros en la substitució del sistema de filtrat per millorar l’eficiència del reg per degoteig, mentre que el Segarra-Garrigues, que començarà a regar a primers de mes, també ha d’afrontar despeses per les riuades per valor de més de 100.000 euros.

El president d’aquest sistema històric, Ramon Piqué, va indicar que és suficient per enviar els estudis previs de cara que la conselleria d’Agricultura abordi l’execució del projecte amb prou garanties. Piqué va indicar que si Vilanova de Segrià i la Portella no se sumen al projecte de modernització s’estendrà als altres municipis “que sí que han pujat al carro”, va assenyalar.

La modernització de Pinyana suposarà una inversió de 40 milions i beneficiarà un total de 12.000 hectàrees. De moment ja han començat les obres per poder portar el degoteig i sistemes d’aspersió a 1.200 hectàrees de l’Horta de Lleida.

Llum verda a modernitzar 1.500 hectàrees més de Pinyana

Els regants de Corbins, Torre-serona i Benavent de Segrià han donat suport a la modernització de 1.500 hectàrees més de Pinyana. No obstant, només alguns de Vilanova de Segrià ho han fet i el Canal està pendent del que decideixin els de la Portella.

tracking