SEGRE

INVESTIGACIÓ TRÀFIC D?ÉSSERS HUMANS

Alliberen 61 persones explotades per una màfia a Lleida i València

Les captaven a Romania i Bulgària || Vivien amuntegats i els mafiosos es quedaven gairebé tots els diners després de cobrar per la feina de les víctimes

Els investigadors van descobrir vint-i-cinc persones en una de les cases.

Els investigadors van descobrir vint-i-cinc persones en una de les cases.GUARDIA CIVIL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Guàrdia Civil ha desarticulat una organització criminal especialitzada a introduir a Espanya, mitjançant engany i abús de situació de superioritat, persones de l’Est d’Europa, principalment de Romania i Bulgària, a fi d’explotar-les laboralment com a temporers en províncies com Lleida, Castelló i València. En l’última fase d’aquesta operació, els agents han aconseguit alliberar vint-i-una víctimes.

La Guàrdia Civil ha detingut cinc persones, totes de nacionalitat romanesa, a les quals s’imputen delictes de pertinença a organització criminal i de tràfic d’éssers humans amb finalitats d’explotació laboral, quatre de les quals han ingressat a la presó. Les dos persones amb més pes en aquesta organització delictiva són un matrimoni establert a la província de Castelló i amb antecedents per fets similars.

Les víctimes eren captades als països d’origen, Romania i Bulgària concretament, aprofitant sempre alguna situació de vulnerabilitat tant econòmica com personal, a les quals oferien un contracte de feina a Espanya amb remuneracions en metàl·lic pels treballs realitzats, així com un habitatge digne i gratuït durant tota la durada del contracte laboral. Quan arribaven a Espanya, un viatge que es pagaven ells mateixos, els rebia el matrimoni, que els sotmetia a dures condicions laborals i, amb la finalitat de tenir-los controlats en tot moment, els informaven que no podien sortir sota cap concepte de les cases on s’allotjaven, excepte per anar a treballar.

Les víctimes dormien i feien vida en condicions d’amuntegament. Els investigadors van descobrir en una de les cases de l’organització que fins a vint-i-cinc persones compartien tres habitacions i una cuina comuna. Les víctimes treballaven de les 7.30 a les 18.30 hores de dilluns a diumenge i descansaven només quinze minuts per dinar. Els pagesos pagaven per la mà d’obra a l’organització mafiosa, creient que era una empresa normal, i aquesta es quedava pràcticament tots els diners, sense que els treballadors rebessin gairebé res.

S’estima que durant els últims nou anys, la xarxa hauria captat i traslladat més de 1.000 persones.

tracking