SEGRE

TEMPORAL BALANÇ

La factura de la DANA ja arriba a 31 milions i la meitat dels danys encara s'han d'abonar

La Generalitat destinarà 8,8 milions a restituir serveis i infraestructures, dels quals 3,3 estaran executats i pagats al mes i mig || Els municipis van xifrar en més de 22 milions d’euros els perjudicis

La reunió institucional ahir per fer balanç dels ajuts atorgats als municipis.

La reunió institucional ahir per fer balanç dels ajuts atorgats als municipis.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La factura de la DANA que va fuetejar Lleida el mes d’octubre passat ja supera els 31 milions, segons es desprèn de les partides destinades per les administracions per reparar els desperfectes. La Generalitat va avançar que ha destinat 8,8 milions a arreglar els danys. D’aquesta suma, s’hauran executat obres o transferit subvencions per valor de 3,3 milions, un 37% del total, en un termini màxim d’un mes i mig, segons va indicar el delegat del Govern al pla, Ramon Farré. Per la seua banda, el subdelegat del Govern de l’Estat, José Crespín, va indicar que la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre executa diverses actuacions valorades en 600.000 euros per recuperar els cursos del Gorg, Set, Ondara i la Femosa. Així mateix, va assenyalar que Adif treballa en la restitució de la línia del tren de la costa, que ascendirà a un import de 20 milions.

El president de la Diputació, Joan Talarn, va remarcar que s’han invertit 300.00 euros en actuacions d’emergència en carreteres i aportarà un milió per a la reparació de camins, principalment. Els 8,8 milions corresponen al 50 per cent dels perjudicis causats per la gota freda que sufragarà la Generalitat, i l’Estat haurà d’abonar l’altra part mitjançant ajuts destinats a pal·liar danys per catàstrofes en què s’inclouran els provocats pel temporal del 22 i 23 d’octubre i que estan pendents de ser convocades, segons fonts del Govern. Els municipis damnificats van xifrar en més de 22 milions d’euros els desperfectes de la riuada, per la qual cosa encara quedaria més de la meitat d’aquesta suma per sufragar. Val a recordar que són vint-i-tres els ajuntaments que han reclamat subvencions, i la xifra s’eleva a vint-i-set si hi afegim els que han patit afectacions al patrimoni cultural.

Farré va destacar que la conselleria d’Agricultura està tramitant dos ordres de subvencions, una de dirigida als agricultors lligada a la DUN (Declaració Única Agrària) i una altra per a comunitats de regants, que s’aprovaran en el termini d’un mes. Val a recordar que el Govern ha fet extensiva als danys provocats per les pluges torrencials la partida d’11 milions d’euros procedents dels fons de contingència per pal·liar els danys del temporal Glòria.

Per la seua banda, el departament de Presidència subvencionarà una vintena d’actuacions en serveis bàsics, equipaments i infraestructures de zones habitades pressupostades en 5,5 milions d’euros, dels quals la conselleria finançarà el 50 per cent.

Territori i Sostenibilitat farà obres per valor de 2,1 milions, i per la seua banda l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) calcula una despesa de 2,8 milions en el curs dels rius, proveïments en alta i en sistemes de sanejament. En total, està duent a terme vint-i-tres actuacions (vegeu les claus). La conselleria d’Empresa i Ocupació fomentarà els plans de foment de turisme i prioritzarà les zones més perjudicades per les riuades de l’octubre i el temporal Glòria.

Per la seua banda, la directora general d’Administracions Locals, Rosa Vestit, va remarcar que fenòmens com la DANA deixaran de ser “extraordinaris” per passar a ser “estructurals”, de manera que “seria necessari plantejar la creació d’una partida específica per fer front als desastres naturals”.

tracking