SEGRE

ESQUÍ NOVES MODALITATS

Habiliten pistes per pujar-les a peu i evitar xocs amb els esquiadors que descendeixen

Condicionades en la majoria de les estacions de Lleida per extremar la seguretat, atesa la proliferació d’aficionats a l’esquí de muntanya || Només Port del Comte els ha vetat passar en el seu domini esquiable

Aficionats a l’esquí de muntanya pujant un pendent senyalitzat a l’estació de Boí Taüll.

Aficionats a l’esquí de muntanya pujant un pendent senyalitzat a l’estació de Boí Taüll.B.T.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La proliferació d’aficionats a l’esquí de muntanya, una modalitat que consisteix a pujar a peu els pendents fins als cims sense utilitzar remuntadors, ha motivat que les estacions de Lleida, tant d’alpí com de fons, hagin pres mesures per evitar que xoquin amb els aficionats a l’esport blanc tradicional quan descendeixen. La majoria han habilitat itineraris abalisats per seguretat per marcar el camí pel qual han d’ascendir fins a les cotes altes i, des d’allà, agafin rutes alternatives per baixar o ho facin per les pistes de les estacions. D’aquesta forma, eviten les queixes d’altres usuaris.

Baqueira té cinc itineraris marcats de diversos nivells de dificultat. “No es cobra forfet perquè no utilitzen les instal·lacions. La muntanya no és de la nostra propietat, tenim una concessió, per la qual cosa no se’ls pot vetar el pas, així que optem per aquesta solució per evitar incidents”, van indicar fonts del complex aranès. A l’altre extrem hi ha Port del Comte, al Solsonès, propietària del domini esquiable que ha prohibit aquesta pràctica esportiva a les seues pistes.

Per la seua part, Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) estrenarà a principis del mes vinent rutes abalisades en tots els seus complexos, a Lleida, Port Ainé i Espot, al Pallars Sobirà. Cada any ofereix a aquests aficionats la possibilitat de comprar un forfet de temporada per 130 euros que els permet agafar dos remuntadors fins a les cotes més altes i, des d’allà, seguir fins a cotes més elevades, una opció que no és obligatòria. A l’Alta Ribagorça, Boí Taüll també té pistes específiques marcades perquè no topin amb esquiadors que van en sentit contrari. “No obstant, l’extensió de la muntanya és suficient perquè no hi hagi problemes.”

En el mateix sentit es va manifestar Tavascan. Tanmateix, responsables de les pistes de fons de les comarques de l’Alt Urgell i la Cerdanya van indicar que les persones que fan esquí de muntanya “suposen un veritable problema, sobretot els dies de molta afluència. Oferim la possibilitat que paguin 5 euros per mantenir els complexos, però creiem que aquest és un tema que necessita una regulació específica”.

Val a recodar que la calor dels últims dies ha reduït gruixos i només dos pistes de fons, Lles i Tuixent, estan obertes. La resta ho estan per a raquetes i usos turístics.

Aficionats a l’esquí de muntanya pujant un pendent senyalitzat a l’estació de Boí Taüll.

Aficionats a l’esquí de muntanya pujant un pendent senyalitzat a l’estació de Boí Taüll.B.T.

tracking