SEGRE

SUCCESSOS MUNTANYA

Mor un esquiador de 24 anys després d'una allau de neu fora de pistes a Baqueira Beret

Va quedar atrapat per un esllavissament a la zona de la Vinyeta, on ja s’han registrat altres accidents mortals || Un altre jove va ser atès a l’Espitau de Vielha amb policontusions, però no són greus

Rescat de la persona que va morir a la Vinyeta el gener del 2019.

Rescat de la persona que va morir a la Vinyeta el gener del 2019.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un jove de 24 anys de Palma de Mallorca va morir ahir a l’hospital Arnau de Vilanova, on va ingressar a la tarda en estat molt crític després de quedar atrapat per una allau de neu fora de pistes a Baqueira Beret.

Els Pompièrs d’Aran van rescatar dos joves després que els atrapés una allau mentre esquiaven a la zona de la Vinyeta. És un punt molt perillós fora del domini esquiable de l’estació aranesa, en el qual s’han registrat diversos accidents mortals, un el gener del 2019 i un altre al mateix lloc un any abans. L’altre ferit ahir, de Sant Celoni, va ser atès de policontusions a l’Espitau de Vielha encara que el seu estat no era greu, segons van explicar fonts de l’Emergències de la Generalitat. Un tercer esquiador que els acompanyava va resultar il·lès. Onze efectius del Grup de Rescat de Muntanya en col·laboració amb personal de l’estació d’esquí aranesa van treballar durant més d’hora i mitja en l’operació. L’avís es va fer a les 14.47 hores i les tasques es van complicar a causa de les males condicions meteorològiques i la mala visibilitat, segons va indicar el síndic d’Aran, Paco Boya.

La neu i el fort vent van dificultar els treballs de rescat després de l’avís, que es va fer a les 14.47 hores

De fet, el temporal de neu que va començar dilluns va continuar ahir amb més precipitacions, que han deixat entre 30 i 70 centímetres a partir dels 1.500 metres. El vent va arribar a assolir els 40 quilòmetres per hora a la Val i es van registrar incidències per la caiguda d’arbres a les carreteres que donen accés als nuclis de Mont i de Vila, al municipi de Vielha. El Conselh va activar l’alarma per vent.

Estat de la neu

El síndic va assenyalar que la neu estava humida, ja que en algunes zones també va ploure, la qual cosa va provocar el desplaçament de la capa nival, que és el que va causar l’esllavissament, la qual cosa en aquest àrea és molt freqüent. El risc d’allaus és de tres sobre cinc a Aran. Boya va indicar que després de la primera allau, la més forta, també se’n van registrar de petites, de menor intensitat, que van complicar els treballs. L’helicòpter dels Pompièrs, que es va encarregar de rescatar el jove mort i l’altre ferit, va tenir serioses dificultats per arribar fins al lloc pel vent i l’escassa visibilitat. Encara amb vida però amb respiració assistida va ser traslladat en ambulància fins a la boca sud del túnel de Vielha, on esperava un altre helicòpter del SEM per portar-lo a l’Arnau de Vilanova, on va morir poc després a causa de les ferides provocades per l’accident.

Un punt letal de la muntanya Un monitor d’esquí de 31 anys va morir el gener del 2019 a la zona de la Vinyeta, al nord de Baqueira, per les mateixes causes. Al mateix punt un any abans un esquiador bilbaí va perdre la vida i el 2017 un altre es va accidentar. Altres esquiadors van resultar ferits els anys 2011 i 2008.

tracking