SEGRE

Agricultura destinarà 1,3 milions d'euros al projecte de modernització del Canal d'Urgell

La comunitat de regants espera poder començar a "executar" la transformació de 10.000 hectàrees la propera tardor

La consellera Teresa Jordà ha tancat la 19a jornada 'Reg i Futur' a Mollerussa.

Agricultura destinarà 1,3 milions d'euros al projecte de modernització del Canal d'UrgellJoan Gómez

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, ha tancat aquest divendres al migdia la 19a jornada ‘Reg i Futur' a Mollerussa, en què ha refermat el compromís del departament "a seguir impulsant els regadius" i ha destacat els 58,6 milions que hi destina el pressupost de 2020.

En l'acte de clausura Jordà ha anunciat que el departament destinarà 1,3 milions als projectes executius de modernització del Canal d'Urgell. Segons ha explicat la consellera, es farà a través d'un acord de Govern que permetrà l'elaboració enguany d'aquests projectes.

Teresa Jordà ha recordat que en arribar l’equip republicà al Departament el 2016 es va trobar amb els pressupostos de 2015, els més baixos de la història del DARP; i que la consellera Serret va presentar el 2017 uns pressupostos que ja van començar a revertir la tendència negativa dels últims anys amb un increment respecte 2015 del 13,6%. I ha afegit que “amb la imminent aprovació dels pressupostos d’enguany, ens estem recuperant, tot i ser conscients que aquests avenços no són suficients. Venint d’una disminució d’un 47% del pressupost del DARP en el període 2010-2015, amb els dos pressupostos republicans hem aconseguit créixer gairebé un 30% (més de 70 milions d'euros)”.

El Canal d'Urgell espera començar a "executar" la modernització de 10.000 hectàrees la propera tardor

De la seua banda, la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell confia poder començar el projecte executiu de la modernització de 10.000 hectàrees de l'àrea regable a partir del proper mes de setembre. Així ho ha anunciat el president dels regants, Amadeu Ros, en el marc de la 19a jornada Reg i Futur, on també ha remarcat que esperen sumar el màxim d'agents possibles en aquest projecte que ha de transformar i millorar el reg de les 75.000 hectàrees de cultius que abraça aquest canal en un total de cinc comarques de Ponent. Ros ha instat la Generalitat a "capitanejar" la modernització i s'ha mostrat convençut que quan arrenqui "serà una revolució" que podria culminar en un termini de set anys.

El projecte de la modernització de regadiu està lligat al projecte mediambiental dels canals que preveu enllaçar els 325 quilòmetres de camins que circulen al voltant dels canals d'Urgell per convertir-los en una via verda que fomenti el turisme sostenible a la zona. Aquest segon projecte és el que ha d'afavorir l'arribada d'ajudes institucionals, ja que segons Ros, des de la Comissió Europea i per unanimitat de tots els consells de ministres d'Agricultura, s'ha posat el focus en finançar en un mínim del 75% aquelles modernitzacions que incloguin un projecte mediambiental.

Un dels ajuts que arribarà aviat serà dels FEDER coordinat per la Diputació de Lleida. En concret d'1.007.000 euros que segons el president Joan Talarn en el cas del canal, aquesta ajuda s'ha considerat "prioritària". L'objectiu és identificar els serveis ecosistèmics que presta el sistema agrari i natural de la zona regada pels canals; impulsar-los coma infraestructura verda estratègica pel territori i el sector agroalimentari; executar una prova pilot de modernització amb criteris d'infraestructura verda i quantificar la capacitat de millora dels serveis ecosistèmics identificats, abans i després de la intervenció.

De la seua banda, l'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, que també ha participat en la inauguració de la 19a jornada Reg i Futur, ha destacat que hi ha "voluntat" del Govern per fer la modernització i que el "panorama" d'aquest projecte ha canviat en els darrers anys. En aquest sentit, el president del Consell Comarcal del Pla d'Urgell, Rafel Panadés, ha ofert la possibilitat que l'Espai Cultura dels Canals d'Urgell, gestionat per la institució, sigui el punt on s'expliqui el procés d'aquesta modernització.

tracking