SEGRE

MEDI AMBIENT DEJECCIONS RAMADERES

Crida a invertir en tractaments per a la gestió de purins

Arran de l’ampliació de

Concentració amb presència lleidatana al Parc de la Ciutadella, que acull el Parlament, contra projectes d’incineració de residus.

Concentració amb presència lleidatana al Parc de la Ciutadella, que acull el Parlament, contra projectes d’incineració de residus.IPCENA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El congrés del sector porcí Porciforum va tancar ahir les portes amb una crida a “dirigir inversions per optimitzar la gestió dels purins”. Això implica tractaments de les dejeccions allà on escassegin els terrenys de cultiu on aplicar-los com a adob, ja siguin al nivell individual per a cada explotació o bé col·lectius.

Els canvis en el model de gestió dels purins es van tractar en una conferència a càrrec de l’enginyera agrònoma Rosa Gallart, que va recordar el procediment d’infracció obert per la Unió Europea per contaminació d’aigües subterrànies per nitrats. Aquesta ponència va tenir lloc l’endemà que, dimecres passat, la Generalitat fes pública la revisió de zones vulnerables a aquest tipus de contaminació, que inclou set nous municipis de Lleida i eleva la xifra a 131. Això respon a requeriments de la UE per evitar sancions.

D’altra banda, el Parlament va aprovar una moció de la CUP per instar la Generalitat a establir una moratòria urgent a nous projectes d’incineració de residus urbans i industrials. A més, demana suspendre qualsevol tramitació en curs fins que no s’aprovi la llei de prevenció de residus catalana i que quan s’aprovi aquesta normativa es redacti un pla de tancament de les incineradores.

Durant el debat, hi va haver una concentració al Parc de la Ciutadella de Barcelona contra projectes d’incineració. Membres de la plataforma Aturem la Incineradora van assistir a la mobilització. El portaveu d’Ipcena, Joan Vázquez, va explicar que presentaran una queixa al conseller d’Interior, Miquel Buch, per impedir que els manifestants arribessin al Parlament.

L’entitat s’oposa al projecte de Nova Tracjusa, a Juneda, que planteja obtenir gas d’escombraries com a combustible per assecar purins.

tracking