SEGRE

El Govern i el sector privat invertiran 5,5 milions d'euros en diferents actuacions a l'aeroport d'Alguaire

Calvet anuncia la licitació del segon hangar més gran de Catalunya i l'ampliació de la zona d'estacionament d'aeronaus

Un moment de la visita d'aquest divendres a l'aeroport d'Alguaire.

El Govern i el sector privat invertiran 5,5 milions d'euros en diferents actuacions a l'aeroport d'AlguaireItmar Fabregat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aeroports de Catalunya ha licitat el projecte per a la construcció a l'Aeroport de Lleida-Alguaire d'un hangar de 6.400 metres quadrats, el segon més gran de Catalunya, i l'adquisició d'un hangar polivalent per a activitats industrials. També preveu ampliar la plataforma d'estacionament d'aeronaus en 7.400 metres quadrats. En aquest sentit, l'empresa Aeronpark ampliarà en 10 hectàrees la seva plataforma d'estacionament, que podrà encabir fins a 50 aeronaus. D'aquesta manera, els pròxims mesos s'invertiran 5,5 milions d'euros a Lleida-Alguaire per potenciar-hi l'activitat aeronàutica. Així ho ha anunciat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, que acompanyat del secretari d'Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín, ha visitat les instal·lacions de l'Aeroport de Lleida-Alguaire.

Entre aquestes inversions, destaca la futura construcció del segon hangar més gran de Catalunya, amb 6.400 metres quadrats (80x80 metres), que constata la nova direcció de l'aeroport lleidatà com a plataforma industrial aeronàutica, segons ha remarcat Calvet. Aquest mateix divendres Aeroports de Catalunya n'ha iniciat la licitació de la redacció del projecte constructiu. Aquest hangar tindrà capacitat per acollir dos aeronaus tipus Boeing 737 o Airbus 320, o bé, una aeronau tipus Boeing 777 o Airbus 340. Es preveu que el projecte estigui redactat l'estiu vinent, per impulsar la licitació de les obres posteriorment, amb una inversió estimada en 2,7 milions d'euros.

El conseller ha posat de relleu que des del Govern i en col·laboració amb la Taula Estratègica de l'Aeroport Lleida-Alguaire -que aplega tots els actors territorials- s'ha aconseguit "donar-li la volta a l'aeroport i focalitzar-lo cap a una activitat de valor afegit: industrial, de formació i d'innovació".

La inversió del nou hangar, juntament amb altres de l'empresa pública Aeroports de Catalunya i les previstes per la iniciativa privada, va en la línia de configurar "un hub aeroportuari, a disposició de l'economia del país, d'un sector estratègic i que també genera dinamització i ocupació a nivell local", ha assenyalat Calvet. En aquest sentit, ha remarcat que l'aeroport lleidatà genera 100 llocs de treball i 200 d'indirectes, alhora que ha induït inversions en altres indrets de Catalunya.

El conseller de Territori també ha explicat dos projectes més que impulsarà Aeroports de Catalunya. D'una banda, inicia la licitació dels treballs per ampliar en 7.400 metres quadrats la plataforma d'estacionament d'aeronaus, amb un pressupost de prop de 240.000 euros. Així mateix, s'ha licitat l'adquisició d'un hangar polivalent per a activitats industrials, de 25x30 metres, amb un pressupost de 150.000 euros.

Calvet ha ressaltat que la gran disponibilitat de sòl industrial fa d'aquest aeroport un espai ideal per a créixer. En aquest sentit, l'empresa Aeronpark, que ofereix serveis de pàrquing, reparació i desballestament d'avions, té previst ampliar la seva plataforma d'estacionament en 10 hectàrees, amb la qual cosa podrà encabir 50 aeronaus. Pel que fa a usos industrials, també cal remarcar les bases de manteniment de què disposen l'empresa Servitec i la companyia Norwegian.

L'Aeroport de Lleida-Alguaire també està reenfocant la seva estratègia amb activitats de formació i de recerca i innovació. Així, l'escola d’aviació BAA Training té unes 20 aeronaus a l'aeroport de mitjana, així com un grup permanent d'uns 35 estudiants i una vintena d'instructors, a més del personal d'administració i manteniment de la companyia. Recentment, ha instal·lat un nou simulador de vol, amb una inversió de 500.000 euros, per a la formació i la instrucció de pilots.

Formació de mecànics

Altrament, Damià Calvet ha anunciat que amb vista al curs vinent s'haurà habilitat un espai d'aules a l'Aeroport de Lleida-Alguaire destinat a la formació de mecànics per al sector aeronàutic, una activitat que es durà a terme mitjançant convenis amb centres que ja ofereixen aquest tipus de formació. Així mateix, el conseller de Territori ha explicat que s'està estudiant la possibilitat que es pugui instal·lar a l'aeroport lleidatà una residència per poder acollir alumnes que s'estiguin formant com a pilots. Això requeriria un canvi del planejament urbanístic de la infraestructura.

Tota aquesta activitat és una mostra del "renaixement de l'Aeroport d'Alguaire", ha remarcat el conseller. Calvet ha posat de relleu que la instal·lació aeroportuària "va batre rècords" durant l'any passat. L'aeroport va augmentar durant el 2019 prop d'un 400% les seves operacions respecte a l'any anterior, sobretot per l'activitat de les escoles de vol i la formació de pilots. I, amb 30.000 operacions, s'ha situat en el dinovè lloc a l'estat, d'un total de 49 instal·lacions, tot superant els aeroports de Girona i Reus pel que fa a operacions. A més, Lleida-Alguaire va batre també l'any passat rècord de passatgers, amb més de 58.000.

Aviació comercial

Pel que fa a l'aviació comercial, segueixen operant els vols d'AirNostrum a Palma de Mallorca cada divendres i diumenges, que s'amplien a l'estiu amb vols a Eivissa i Menorca. Altrament, els vols de l'Imserso es continuen venent també dins la ruta regular a Palma. Pel que fa a l'operativa de la temporada d'hivern, el touroperador suec Quality Travel clourà a finals de març els vols de diferents ciutats escandinaves fins a Lleida per portar esquiadors a Baqueira i al Pirineu andorrà.

tracking