SEGRE

MUNICIPIS SERVEIS

Lladorre aconsella no beure aigua de la xarxa municipal

Per la presència d’arsènic en nivells actualment prohibits a la UE || Habilitarà una nova captació d’aigua com a solució

El ban municipal convida a evitar l’aigua de la xarxa pública.

El ban municipal convida a evitar l’aigua de la xarxa pública.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament de Lladorre ha emès un ban en el qual recomana als veïns de la localitat, mig centenar, que no utilitzin aigua de la xarxa pública de proveïment per a usos domèstics per la presència d’arsènic en quantitats prohibides per la normativa comunitària. L’alcalde, Salvador Tomàs, va explicar que el límit legal d’arsènic a l’aigua per a consum humà se situa en 10 micrograms per litre (abans del 2003 eren 50 mg/litre) i les analítiques que s’han portat a terme a l’aigua de la font municipal situen els nivells entre 9 i 11 micrograms. Per aquest motiu, han impulsat un projecte per reduir la presència d’arsènic a l’aigua que començarà a executar-se la setmana vinent, va assenyalar Tomàs.

Després de valorar diverses opcions, el consistori ha optat per connectar una segona font d’aigua a la xarxa de proveïment, amb nivells baixos d’arsènic, que permetrà reduir-ne la presència a la primera captació. Els treballs implicaran la instal·lació d’una canonada d’uns tres-cents metres de longitud.

Europa fixa el límit d’arsènic en 10 mg/litre d’aigua i a Lladorre oscil·la entre els 9 i els 11

L’alcalde va assenyalar que aquesta problemàtica afecta diversos municipis del Pirineu, segons l’Institut Cartogràfic i Geològic, i que depèn en bona mesura de la climatologia. Una vegada que hagin finalitzat les obres de connexió amb la nova captació, el consistori durà a terme noves analítiques que hauran de confirmar el descens dels nivells d’arsènic a l’aigua, de manera que les obres que s’hi portin a terme es puguin consolidar en un projecte definitiu. L’objectiu és que el nivell d’arsènic baixi a 4 o 5 micrograms.

Mentre dura la incidència, els veïns de Lladorre poden passar per l’ajuntament a buscar aigua embotellada en garrafes de forma gratuïta.

tracking