SEGRE

PATRIMONI REHABILITACIÓ

Fígols recupera l'antic molí d'oli i n'obrirà les portes al públic

També habilita una zona per a la pràctica de parapent

L’alcalde, Ignasi Finestres, mostra l’antic molí d’oli.

L’alcalde, Ignasi Finestres, mostra l’antic molí d’oli.C. SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament de Fígols i Alinyà rehabilitarà el molí d’oli de Fígols, equipament utilitzat durant dècades pels veïns de forma associada, i que ara vol recuperar perquè sigui visitable i per sumar un atractiu turístic a la població. L’estat de deteriorament de la infraestructura, situada a la planta baixa del centre cívic i en desús des de l’any 1988, obligarà a refer per complet la nòria hidràulica, de tres metres de diàmetre i construïda amb ferro colat i fusta.

L’alcalde, Ignasi Finestres, va destacar ahir la importància de la iniciativa per “preservar el llegat de les generacions que ens han precedit” i “potenciar el patrimoni cultural i únic”, la qual cosa durant anys es va dedicar a la producció d’oli. El molí es va construir el 1917 i el va gestionar la Sociedad Agrícola Aceitera de Fígols. Finestres va explicar que una vegada acabada la rehabilitació, l’objectiu és “celebrar una festa anual en la qual els veïns podran premsar les olives i fer oli”. Està previst que tingui una capacitat per a 150 quilos d’olives.

S’habilitarà la zona de la roca de Cal Gollet, l’accés i la zona d’enlairament per a la pràctica de parapent

Durant els últims cinc anys, el consistori ha consolidat l’edifici principal del molí, amb una estructura de dos plantes. S’ha renovat la teulada i habilitat la planta superior com a centre cívic per al municipi.

Ara s’ha adjudicat la reforma de la primera planta per 30.777 euros, que començarà a la primavera i s’allargarà quatre mesos. L’any passat el consell de l’Alt Urgell va declarar el molí bé cultural d’interès local (BCIL). El consistori treballa així mateix per habilitar una zona d’enlairament per als aficionats al parapent a la zona del Prat, coneguda com a roca de Cal Gollet.

El projecte es complementarà amb el de la Muntanya Màgica d’Organyà, acabada de reformar. Preveuen millorar la carretera d’accés, de més de cinc quilòmetres, i condicionar la zona d’enlairament. La inversió ascendirà a un total de 33.277 euros.

tracking