SEGRE

MEDI AMBIENT RESIDUS

Seròs va avalar reactivar l'abocador poc abans de les eleccions amb un certificat favorable

El va declarar d’acord amb la normativa urbanística local, que reserva sòl per a la planta a prop de Maials i Almatret || Això va permetre al promotor tornar a tramitar els permisos anul·lats pels tribunals

Un acte de protesta contra l’abocador de Seròs el 2010.

Un acte de protesta contra l’abocador de Seròs el 2010.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament de Seròs va avalar fa més d’un any la reactivació del polèmic abocador industrial, que torna a ser sobre la taula de la Generalitat. Ho va fer el febrer del 2019, tres mesos abans de les eleccions municipals i mentre l’alcaldia encara estava en mans de Gabriel Pena (ERC), favorable a aquesta instal·lació.

En aquesta data, el consistori va emetre un certificat urbanístic que va declarar el projecte compatible amb la planificació urbanística municipal, d’acord amb el POUM que va reservar fa cinc anys sòl per construir-la al límit sud del terme municipal. Aquesta certificació es va fer a petició de l’empresa promotora, el grup TMA, i li va permetre reiniciar els tràmits davant de la Generalitat per obtenir de nou les autoritzacions del sector ambiental i urbanístic que els tribunals havien anul·lat tres anys abans.

Així ho va confirmar l’actual consistori, encapçalat per JxCat. L’alcalde, Josep Antoni Romia, i regidors del seu grup ja s’havien declarat contraris a l’abocador en mandats anteriors, quan eren a l’oposició.

Ahir van ratificar aquest posicionament en contra, encara que van advertir que el fet de governar no els permet descartar sense més el projecte. Romia va recordar que la major part del procés d’autorització correspon a la Generalitat i que, en última instància, l’ajuntament no pot denegar una llicència d’obres sense arguments jurídics que avalin aquesta decisió (vegeu el desglossament). L’expedient, en marxa des del mes de gener passat, espera per ara que la Generalitat determini si la documentació que presenta el promotor és suficient per iniciar la tramitació.

Romia va recalcar que l’ajuntament de Seròs no vol “anar en contra dels interessos dels municipis veïns ni de la comarca” i es va mostrar partidari de buscar alternatives per impedir la construcció de l’abocador de comú acord amb la resta de localitats i el consell del Segrià. De cara als pròxims dies espera contactar-hi per abordar aquesta situació. La reactivació del projecte després d’anys d’oposició i sentències judicials en contra va provocar frustració al sud del Segrià. Aquests municipis també s’havien oposat a l’abocador de Riba-roja, que malgrat això va començar a funcionar fa un mes.

tracking