SEGRE

ENERGIA RENOVABLES

Projectes per a nous parcs eòlics a la Segarra pugnaran pel sòl per a la instal·lació de molins

Més d’un promotor aspira a ocupar les mateixes parcel·les per a aerogeneradors i instal·lacions elèctriques || La nova ponència de la Generalitat els cribrarà i l’opinió dels municipis pot ser determinant

Un molí envoltat de boira al parc eòlic de Montargull, a la Segarra.

Un molí envoltat de boira al parc eòlic de Montargull, a la Segarra.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Projectes per a nous parcs eòlics a la Segarra pugnaran pel sòl on desplegar molins, línies elèctriques i altres instal·lacions. Això és perquè alguns dels deu que opten a rebre l’autorització de la Generalitat aspiren a ocupar uns mateixos terrenys, la qual cosa els fa incompatibles entre si. Això implicarà, amb tota probabilitat, que alguns seran rebutjats, o bé hauran de sotmetre’s a canvis per tirar endavant.

La nova ponència d’Energies Renovables és la responsable de fer una primera tria i pronunciar-se sobre si la ubicació de cada projecte és viable. La setmana passada va donar el vistiplau perquè set projectes iniciïn la tramitació davant de la Generalitat, encara que això no garanteix que s’aprovin finalment.

Projectes que s’encavalquen al desaparèixer les zones de desenvolupament que fixaven on instal·lar molins

Fonts municipals i de la plataforma PACA, contrària a una concentració de molins que considera excessiva, han constatat aquesta situació de conflicte entre alguns projectes en tràmit a la Segarra. Va sorgir, van apuntar, quan una filial d’Acciona va presentar tres projectes en zones en les quals el grup Naturgy i Green Capital Power, vinculada a ACS, ja hi havien presentat els seus.

El decret que la Generalitat va aprovar el mes de desembre passat per impulsar les renovables fixa alguns criteris per ubicar noves instal·lacions, com evitar espais protegits i buscar emplaçaments i mesures que minimitzin l’impacte ambiental i paisatgístic. Tanmateix, no aclareix què fer quan més d’un projecte opta a ocupar una mateixa parcel·la de terreny. Fonts de la Generalitat van indicar que durant el procediment d’autorització es ponderaran tots aquests factors i també s’obtindran informes dels ajuntaments afectats. Les mateixes fonts van apuntar que, quan projectes en conflicte reuneixin els requisits per ser autoritzats, l’opinió dels consistoris pot ser determinant per decidir quin d’ells tira endavant i quin no.

Aquest sistema substitueix les extintes zones de desenvolupament eòlic prioritari (ZDP), qüestionades per sentències judicials i eliminades amb el decret del mes de desembre passat. L’anterior sistema va establir reserves de sòl i les va adjudicar per concursos que, en el cas de la Segarra, van ser impugnats i anul·lats. Davant aquest antic procediment, la plataforma valora que aquest nou sistema de consulta prèvia davant de la ponència d’Energies Renovables és “ambigu” i imprecís, i el considera una “desregulació” que només afavoreix les empreses.

tracking