SEGRE

INFRAESTRUCTURES MEDI AMBIENT

Instal·len en vuit anys 864 nius per reduir l'impacte del Segarra-Garrigues en les aus

Una altra mesura compensatòria és la gestió per part d’ASG de 3.400 hectàrees, que ha estabilitzat la població del sisó || El Grup Alba de Tàrrega, des de l’àrea de fusteria, fabrica 260 caixes niu

Tècnics d’ASG van comprovar ahir els treballs que porta a terme el Grup Alba.

Tècnics d’ASG van comprovar ahir els treballs que porta a terme el Grup Alba.SEGRE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El departament d’Agricultura, a través de l’empresa pública Infraestructures.cat i Aigües del Segarra-Garrigues (ASG) com a empresa encarregada dels treballs, haurà instal·lat entre el 2012 i el 2020 un total de 864 caixes nius en 24 torres de nidificació (36 per torre), des de la zepa de les valls del Sió-Llobregós fins a la de Mas de Melons-Alfés. Es tracta d’una de les mesures compensatòries que pretenen fer compatible el reg amb la conservació del medi ambient al canal. En aquests moments, només falta equipar les últimes vuit torres.

La directora ambiental d’ASG, Carme Bernat, va explicar ahir que “de moment la resposta que donen les torres de nidificació, ideades per al xoriguer petit (Falco naumanni) i el gaig blau comú (Coracias garrulus), no és gaire positiva, però esperem que amb el temps la població d’aquestes aus vagi en augment i aleshores puguin començar a colonitzar les nostres caixes niu”.

Noves basses per a amfibis, i instal·lació de mesures anticol·lisió d’aus en l’àmbit del canal

Bernat va indicar que “tradicionalment aquestes espècies nidifiquen en cabanes i el nostre objectiu és estar preparats en cas que aquestes siguin restaurades o desapareguin”.

Una altra de les mesures compensatòries i que funcionen molt bé és la gestió per part d’ASG de 3.400 hectàrees de finques a les zepes de l’àmbit del Segarra-Garrigues que “han permès estabilitzar la població del sisó durant els últims anys, de fet, es tracta de la mesura estrella”, va afirmar Bernat.

Altres mesures que s’han dut a terme des del 2012 i que aquest any acabaran d’implementar són la instal·lació de malles per evitar la mortalitat de la fauna en basses de regulació de reg, la construcció de basses per a amfibis, la restauració de rius i la instal·lació de mesures anticol·lisió d’aus en l’àmbit del canal.

Per la seua banda, el Grup Alba de Tàrrega (que treballa amb persones amb especials dificultats) és l’encarregat de construir, des de l’àrea de fusteria, les 260 últimes caixes niu per completar les torres de nidificació. Tècnics d’ASG van visitar ahir els treballs a les instal·lacions de l’entitat.

Anna Homs, responsable de comunicació d’Alba, va destacar que “es tracta de l’encàrrec més important que hem rebut i estem molt contents perquè a més de col·laborar amb el territori, ens permet que la vintena de persones que tenim treballant en el projecte puguin portar a terme diferents tasques i participar d’aquesta manera en tot el procés constructiu”. El Grup Alba va començar a construir les caixes niu fa dos setmanes i ja n’ha fet més de la meitat.

Tècnics d’ASG van comprovar ahir els treballs que porta a terme el Grup Alba.

Tècnics d’ASG van comprovar ahir els treballs que porta a terme el Grup Alba.SEGRE TÀRREGA

tracking