SEGRE

MEDI AMBIENT RESIDUS

Tot a punt a l'abocador de Montoliu per posar en marxa la planta de selecció de residus

L’explanació del terreny ja està a punt i el nou equipament estarà construït a mitjans del 2021

La zona on s’aixecarà la planta de selecció i tractament de l’abocador a Montoliu de Lleida.

La zona on s’aixecarà la planta de selecció i tractament de l’abocador a Montoliu de Lleida.J.R.M.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les obres de la planta de selecció i tractament mecanicobiològic de residus de l’abocador del Segrià es desenvolupen a bon ritme i l’UTE Romero Polo i Valoriza ja ha finalitzat l’explanació de la zona on ja es pot aixecar la infraestructura situada a Montoliu de Lleida, segons van explicar fonts municipals. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va col·locar a finals del mes de gener la primera pedra d’aquest equipament, vital perquè l’abocador comarcal redueixi d’un 50 a un 10 per cent els residus que entren en un període de quinze anys. Així ho exigeix la Generalitat com a objectiu per al 2035 seguint les exigències de la UE.

L’explanació de terrenys permetrà abordar l’edifici que comptarà amb la tecnologia més avançada i tractarà 60.000 tones anuals de residus sòlids urbans i 15.000 de matèria orgànica. Es calcula que amb la selecció de la fracció resta s’evitarà l’emissió de més de 25.700 tones de CO2,

que és l’equivalent al que produeixen gairebé 30.000 vehicles durant un any recorrent una distància de 10.000 quilòmetres.

El president del consell del Segrià, David Masot, va indicar que si les obres continuen amb aquesta regularitat, el complex podrà estar acabat i en marxa a mitjans de l’any que ve. “Serà un equipament que evitarà les pudors que ara es generen a la planta de tractament de les escombraries orgàniques i posarà fi a la proliferació d’aus, problema que perjudica els municipis pròxims a l’abocador i que ha suscitat contínues queixes”, va remarcar. D’altra banda, ja estan en funcionament els nous vasos de l’abocador després d’un any d’obres, van indicar les mateixes fonts.

El primer projecte de la planta es va redactar el 2010 i es va adjudicar a l’UTE Romero Polo i Valoriza el 2017. Ha calgut actualitzar els preus per la qual cosa, finalment, aquesta infraestructura annexa a la zona de separació de les escombraries orgàniques costarà 18,6 milions d’euros. El termini d’execució és de divuit mesos. Les obres porten un retard de més d’onze anys per tràmits i litigis judicials amb altres UTE que també optaven a la construcció ja que el contracte, juntament amb la gestió, ascendeix a quaranta milions, un dels contractes més cars de la història.

Processos judicials i litigis han demorat les obres gairebé tres anys La Generalitat va adjudicar el 2017 les obres d’ampliacióde l’abocador i la construcció de la planta de selecció. Urbanisme va donar llum verda a laplanta després de més de dos anys de litigis amb altres UTE licitadores que també optaven a executar el projecte i que es van desestimar. Queda pendent el de l’UTE de FCC i Arnó, que a finals de l’any 2018 va presentar un recurs contenciós davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). No obstant, l’UTE adjudicatària va començar els moviments de terra per ampliar l’abocador el mes de febrer de l’any passat, una actuació que ja està finalitzada amb la construcció de dos nous vasos. La planta de selecció tractarà cada any fins a 60.000 tones d’escombraries que no es reciclen en l’actualitat.

La zona on s’aixecarà la planta de selecció i tractament de l’abocador a Montoliu de Lleida.

La zona on s’aixecarà la planta de selecció i tractament de l’abocador a Montoliu de Lleida.J.R.M.

tracking