SEGRE

AIGÜES PLUGES I REGS

Les pluges provoquen l'avinguda dels rius però els regs no suspendran la campanya

El Segre a Lleida passa de 7 a 83 metres cúbics per segon i inunda la canalització || El Canal d’Urgell obre la temporada divendres encara que no s’espera que la demanda d’aigua sigui forta

El riu Segre, al seu pas per Lleida, ahir al matí. Va registrar una punta de 83 m3/sg la nit abans.

El riu Segre, al seu pas per Lleida, ahir al matí. Va registrar una punta de 83 m3/sg la nit abans.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A les portes de la primavera, que comença divendres, la pluja del març ha causat en les últimes hores una avinguda dels rius, que han multiplicat el cabal per més de 10. A Lleida capital, per exemple, el riu Segre va registrar una punta de 83,3 metres cúbics per segon la passada matinada, la qual cosa ha provocat que s’hagi negat la canalització. La Policia Local de Lleida va tancar dilluns a la nit els accessos al riu a Rufea i als instituts.

Aigües amunt, a Balaguer, el cabal va fregar els 70 metres cúbics per segon i a Oliana, a l’entrada a l’embassament, es van registrar puntes de 100 metres cúbics d’aigua per segon. Segons dades de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, en les últimes 24 hores han entrat 5,7 hectòmetres cúbics d’aigua a Oliana i més de sis hectòmetres a Rialb.

La Urbana tanca els accessos al riu a Rufea i els instituts al desbordar-se el cabal del Segre

Aquesta situació contribueix a consolidar les reserves d’aigua dels pantans a Lleida a l’inici de la temporada de reg. Entre Oliana i Rialb (al riu Segre, que proveeixen el Canal d’Urgell i el Segarra-Garrigues) emmagatzemen gairebé 430 hectòmetres cúbics d’aigua. Els pantans de la Noguera Ribagorçana es troben al 70% de capacitat i reserven més de 800 hectòmetres cúbics d’aigua. Aquests embassaments subministren els regs de Pinyana, l’Aragó i Catalunya i l’Algerri-Balaguer. Malgrat les pluges, les comunitats de regants van descartar ahir suspendre l’agenda de la campanya de regadiu encara que la demanda d’aigua és baixa. El president del canal de Pinyana, Ramon Piqué, va assenyalar que actualment només serveixen uns 3 metres cúbics per segon i el de l’Aragó i Catalunya, José Luis Pérez, va afirmar que encara se serveix l’aigua a demanda, que en aquesta època és baixa. El Segarra-Garrigues va començar a regar dilluns passat i el Canal d’Urgell ho farà divendres, quan serveixen a proveïments.

El Segarra-Garrigues inicia la temporada per a 20.000 hectàrees

El canal Segarra-Garrigues va començar dilluns la campanya de reg. El president de la comunitat de regants, Josep Maria Jové, va explicar que aquest any podran regar un total de 20.000 hectàrees. Segons Jové, en alguns punts com Sarroca ja han començat mentre que en altres zones encara esperaran perquè amb les pluges no és necessari regar i que alguns cultius només requereixen aigua a l’estiu. Aquest any serà la primera campanya completa dels sectors recentment incorporats 15, pis B, al terme municipal de Cervià de les Garrigues i el sector 12.2, en una zona de reg de suport a l’arbratge a la zepa dels termes municipals de Sarroca de Lleida i Alcanó. El volum d’aigua que preveu consumir aquest any per la campanya de regs el Segarra-Garrigues assoleix els 33 hectòmetres cúbics d’aigua. D’altra banda, s’estan executant les obres de la xarxa secundària del sector 6 pis B, a la zona zepa a Verdú; sector 15, pis B al terme municipal de Castelldans, sector 9.1, pis C, a les Borges i la Floresta, i el sector 13 pis D, 1 al terme municipal d’Aitona, Seròs i Llardecans. Aquestes zones entraran en reg durant la campanya 2021.

tracking