SEGRE

SUCCESSOS BALANÇ

La delinqüència baixa un 50% en l'última setmana pel confinament

Dràstic descens dels furts i els robatoris en domicilis || Més controls avui a les carreteres per evitar desplaçaments a les segones residències

Imatge de la comissaria dels Mossos a Lleida.

Imatge de la comissaria dels Mossos a Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La delinqüència ha experimentat un fort descens, d’aproximadament un cinquanta per cent, durant l’última setmana a causa de la prohibició de sortir al carrer per l’estat d’alarma, segons van informar ahir des del departament d’Interior i els Mossos d’Esquadra. Els delictes han caigut a la meitat i les detencions també han experimentat un descens pràcticament igual. Així, per exemple, el dia 1 de març hi va haver 146 detencions a Catalunya per les 59 de dilluns passat, 87 persones menys.

El conseller d’Interior, Miquel Buch, va explicar que “el fet que no hi hagi persones al carrer ni botigues obertes ha provocat que alguns dels delictes més freqüents com són els furts i els robatoris en domicilis hagin disminuït notablement”. Tanmateix, el titular d’Interior va alertar que “han sorgit noves tipologies de delictes, relacionades amb les estafes per internet o l’aparició de falsos metges que visiten els ancians a casa i aprofiten per robar-los”, com va informar SEGRE ahir.

Buch alerta de noves tipologies de delictes com estafes per internet i falsos metges

El nombre de robatoris d’objectes a la distracció com mòbils o bosses han descendit notablement. D’aquesta forma, si la mitjana a Catalunya durant el mes de març és d’uns 550 casos diaris, a partir del 14 de març baixen fins a una mitjana de 103 casos.

Quant als robatoris violents, tant a la via pública com en els transports i establiments comercials, les dades delinqüencials experimenten la mateixa línia descendent, al passar d’una mitjana de noranta fets diaris durant les dos primeres setmanes del mes a catorze fets denunciats dilluns passat.

D’altra banda, els Mossos incrementaran avui els controls a les carreteres per evitar desplaçaments de ciutadans a segones residències, especialment des de l’àrea metropolitana de Barcelona. El president de la Generalitat, Quim Torra, i el conseller Buch van demanar ahir als ciutadans que s’abstinguin d’anar-hi i van recordar que seran sancionats.

Més contacte telefònic entre mossos i víctimes de masclisme

El conseller d’Interior, Miquel Buch, també va explicar ahir que “aquest confinament aporta una sèrie de realitats amb possibles actes de violència i els Mossos hi treballen directament. D’aquesta forma, s’han incrementat les trucades i els contactes amb persones que havien interposat denúncies per violència de gènere. També preparem un pla d’atenció amb un número de telèfon per poder fer acompanyament”. S’ha de recordar que els jutjats lleidatans van registrar l’any passat una mitjana de quatre denúncies al dia per maltractament. Segons el balanç publicat dilluns per l’observatori contra la violència domèstica, el 2019 els tribunals van comptabilitzar un total de 1.528 denúncies per maltractament a dones a les comarques lleidatanes, una xifra similar a la del 2018.

tracking