SEGRE

ESNOTICIA

Economia en temps d'ERTO

Els treballadors cobren el 70% de la base reguladora a l’espera que amaini la crisi || Les empreses redueixen la jornada o suspenen els contractes

Vista aèria del polígon industrial El Segre.

Vista aèria del polígon industrial El Segre.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La crisi econòmica està tenint ja efectes greus, amb el tancament de molts negocis com a conseqüència de les mesures de lluita contra el coronavirus, d’una banda, i per la frenada en l’activitat econòmica en general, de l’altra, amb moltes persones que en el millor dels casos estan teletreballant. El Govern central va prendre la setmana passada mesures excepcionals per intentar esmorteir les conseqüències en matèria laboral a través dels expedients de regulació temporal d’ocupació, els ja coneguts ERTO. Amb ells, les empreses poden reduir la jornada de la plantilla o suspendre els contractes dels seus treballadors.

Per als empleats suposa anar-se’n a casa cobrant en el pitjor dels casos un 70 per cent de la base de cotització, que és inferior a l’import global de la nòmina. De tota manera, aquest percentatge pot veure’s incrementat si així ho pacten empresa i treballadors. Aquestes millores solen aconseguir-se en el cas de companyies grans i sanejades, però sol ser més difícil en petites i mitjanes.

Les empreses amb menys de cinquanta empleats no hauran de pagar les cotitzacions socials

En el cas que la crisi s’allargui en el temps, l’ajuda per atur baixarà al 50% de la base a partir del setè mes. Amb tot, el treballador comença a cobrar l’atur amb la confiança que tornarà al seu lloc de treball quan la crisi hagi amainat i l’activitat a la seua empresa vagi retornant a la normalitat.

Amb les mesures econòmiques aprovades pel Govern central, tenen de dret a cobrar prestacions d’atur tots els afectats per ERTO, fins i tot aquells que no hagin arribat a cotitzar el mínim exigit per la llei.

A més, aquestes prestacions no computaran en el consum dels ajuts. És a dir, si un treballador ha cotitzat a la Seguretat Social, per exemple, per tenir dret a sis mesos d’atur, malgrat que ara cobri de l’atur, mantindrà aquest període en el seu historial.

Aquests expedients temporals es presenten “per causa major” i les empreses que tinguin una plantilla de menys de 50 treballadors no hauran de pagar les cotitzacions a la Seguretat Social, comptaran amb una exempció del 100%. Les companyies amb més volum d’empleats estaran exemptes de pagar el 75 per cent.

Una altra novetat significativa introduïda per les mesures laborals extraordinàries aprovades per Pedro Sánchez davant de la pandèmia del coronavirus consisteix que quan el treballador afectat per un ERTO desencadenat per la pandèmia torni al seu lloc de treball, l’empresari no el podrà acomiadar en els sis mesos següents a la reincorporació.

L’impacte en l’economia de la pandèmia i les conseqüència de les mesures per frenar-la han provocat que dia a dia es multipliqui el nombre d’aquest tipus d’expedients que arriben a les autoritats laborals.

De tota manera, s’espera que la xifra continuï creixent en els propers dies o fins i tot setmanes. Algunes empreses busquen fórmules temporals d’afrontar els problemes, com pactar borses d’hores o fins i tot avançament de vacances, i caldrà veure si assorteixen l’efecte buscat i aconsegueixen frenar o no un ERTO.

tracking