SEGRE

SUCCESSOS DELICTES

Mossos alerten de l'augment de les estafes cibernètiques

Els delinqüents aprofiten el teletreball i la necessitat d’informació del Covid-19 || Aconsellen seguir les fonts oficials

Vista de la comissaria dels Mossos d’Esquadra a Lleida.

Vista de la comissaria dels Mossos d’Esquadra a Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els Mossos d’Esquadra van alertar ahir d’un increment del ciberdelicte, aprofitant la implementació del teletreball i de la necessitat d’informació sobre el coronavirus per hackejar ordinadors d’empreses i de particulars. Concretament, la policia catalana ha detectat campanyes, així com estafadors que es fan passar per empreses o entitats bancàries per aconseguir informació confidencial −comptes bancaris o claus secretes− que segresten dades a canvi d’un rescat econòmic. Davant d’aquests delictes, recomanen que s’incrementin les mesures de seguretat i que es desconfiï dels correus electrònics, missatges de mòbil o informacions que no provinguin d’organismes governamentals o de fonts oficials.

L’increment massiu del teletreball i de l’ús particular de dispositius electrònics s’han convertit en una finestra d’oportunitat per a aquests delinqüents. Les principals amenaces detectades fins al moment són la tramesa de correus amb arxius maliciosos adjunts; distribució d’aplicacions mòbils que suposadament permeten fer un seguiment de l’evolució del coronavirus, però en realitat segresten el terminal; tramesa de correus electrònics fent-se passar per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) o altres organismes sanitaris amb la finalitat de distribuir programes maliciosos; distribució de mapes de seguiment de contagis de Covid-19 suposadament legítims, des d’on s’instal·la un virus informàtic per prendre el control del sistema; accions de frau vinculats a la recaptació de diners per a la lluita contra la pandèmia, o fins i tot campanyes contra governs que usurpen la identitat d’organismes oficials per obtenir dades bancàries.

Han detectat mails i apps que segresten dades i demanen rescats econòmics

A banda d’evitar obrir enllaços relacionats amb el Covid-19 en correus electrònics inesperats i no descarregar programes no oficials, els Mossos d’Esquadra recomanen no fer difusió dels continguts en els quals no estigui contrastada la informació o que pugui provocar alarma social.

Com ja va publicar SEGRE, les restriccions de mobilitat derivades de l’estat d’alarma ha provocat que els delictes més comuns, com robatoris i furts, hagin pràcticament desaparegut i que amb prou feines registrin accident de trànsit. En aquest sentit, el conseller d’Interior, Miquel Buch, va xifrar el descens de l’activitat delinqüència a Catalunya en més de la meitat, mentre que a mitjans de la setmana passada va elevar aquesta reducció al 83 per cent.

tracking