SEGRE

TRIBUNALS SENTÈNCIA

Condemna de 3 anys de presó per a la cangur que va deixar que abusessin d'una nena a Bellvís

El Tribunal Suprem ratifica la pena imposada per l’Audiència de Lleida, a més de cinc anys de llibertat vigilada || Els Mossos van observar com vigilava perquè no descobrissin el pederasta

La condemnada va declarar per videoconferència des d’un jutjat de Romania.

La condemnada va declarar per videoconferència des d’un jutjat de Romania.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Suprem ha condemnat a tres anys i un dia de presó i a cinc més de llibertat vigilada una cangur per haver deixat que un ancià abusés sexualment de la nena que cuidava a Bellvís. La sala penal del Suprem desestima el recurs de cassació presentat per l’acusada i ratifica la sentència de l’Audiència de Lleida, en un judici que es va celebrar fa un any. L’autor dels abusos, un padrí de gairebé 90 anys, no va ser jutjat pel seu deteriorament cognitiu (vegeu el desglossament). Els abusos es van cometre el març del 2015 a la terrassa d’un bar de Bellvís.

L’acusada va recórrer la sentència al considerar que s’havia vulnerat la seua presumpció d’innocència i que la resolució del tribunal es va basar només en el testimoni de dos dones i dos mossos. El Tribunal Suprem ha revisat el cas i considera que “la recurrent va facilitar els abusos sexuals perpetrats per un tercer”. Així doncs, afegeix que “els testimonis que van presenciar els fets succeïts van situar l’acusada en una posició que, conscient dels fets i que la menor es trobava a càrrec seu, es mantenia en una actitud de vigilància per comprovar si podien venir terceres persones. A més, els actes, com van sostenir els agents dels Mossos de d’Esquadra, eren de clar contingut sexual”. Finalment, desestima el recurs al considerar que “no s’ha produït cap lesió del dret de presumpció d’innocència”.

Dos veïnes i dos mossos d’esquadra que van presenciar els fets, claus per condemnar-la

L’Audiència va determinar que “l’acusada ha servit d’instrument que ha facilitat la comissió d’un delicte per part d’un tercer”. Els Mossos d’Esquadra els van observar en directe després que una veïna hagués detectat dies abans una “actitud inapropiada” de l’ancià cap a la menor. Aleshores, l’hi va comentar a una amiga, que ho va corroborar i l’hi va explicar a la seua parella, que és un agent de la policia. L’endemà, els agents van presenciar l’escena. “L’agafava per les natges, la premia contra els seus genitals i li feia petons a la boca”, va explicar un mosso, que va afegir que “donava diners a la nena que, posteriorment, passava les monedes a la dona”.

A l’endemà, un sergent i un policia d’investigació es van desplaçar fins al lloc. “Porto vint-i-cinc anys de carrera professional i és una de les coses més fastigoses que he vist en directe”, va declarar en aquest sentit el sergent.

L’ancià que va abusar de la menor, inimputable pel seu estat mental

L’Audiència de Lleida va poder jutjar el març de l’any passat la cangur però no l’ancià, que llavors tenia vuitanta-set anys, després que aquest fos declarat inimputable pel seu estat mental i deteriorament cognitiu. De fet, el judici es va retardar un mes, de l’11 de febrer a l’11 de març del 2019, després que l’home comencés a donar respostes desconcertants a l’inici de l’interrogatori. “No sé res de res”, “no em pregunti gaires coses” i “estic cec i no puc caminar”, va assegurar al tribunal.

Davant d’aquest fet, la sala va decidir suspendre la vista oral i sotmetre l’acusat a un examen forense, que va determinar que no podia ser jutjat ja que presentava un notable deteriorament cognitiu a causa de la seua avançada edat.

D’aquesta manera, l’home es va salvar d’una condemna que, després d’acreditar-se els abusos, li haurien suposat fins a sis anys de presó, com sol·licitaven la Fiscalia i la Generalitat, que exercia l’acusació. En canvi, la dona ha estat condemnada a tres anys de presó i a cinc més de llibertat vigilada com a còmplice d’un delicte continuat d’abús sexual sobre menor de tretze anys.

tracking