SEGRE

PANDÈMIA TRIBUNALS

Els metges denuncien Pàmies per prometre curar el coronavirus

Els col·legis de Catalunya diuen que el clorit de sodi és il·legal i pot provocar problemes greus a la salut || La Fiscalia del TSJC obre diligències d’investigació

L’horticultor de Balaguer, Josep Pàmies, denuncia censura en un vídeo de YouTube.

L’horticultor de Balaguer, Josep Pàmies, denuncia censura en un vídeo de YouTube.JOSEP PÀMIES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya va denunciar ahir davant de la Fiscalia Superior de Catalunya l’horticultor lleidatà i fundador de l’associació de medicina alternativa Dolça Revolució, Josep Pàmies, per promocionar un fàrmac “perillós” a base de clorit de sodi com a suposada cura contra el coronavirus. “En una situació de temor generalitzat a causa d’una malaltia per a la qual no existeix tractament”, l’entitat denuncia que Pàmies “banalitza” el Covid-19 i promou a través de les xarxes socials el consum d’MMS per tractar-lo, “sense cap titulació sanitària vàlida ni coneixement mèdic”. En aquest sentit, destaquen que el clorit de sodi és una substància fortament oxidant que s’utilitza per blanquejar productes tèxtils i que la seua ingesta “pot provocar símptomes greus, per la qual cosa l’Agència Espanyola del Medicament la va prohibir el 2010 i va ordenar la retirada de l’MMS”. Malgrat que el departament de Salut ja va sancionar Pàmies per promocionar aquest compost químic com a cura per a diverses patologies com l’autisme, des del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya asseguren que “es continua burlant qualsevol prohibició i fa promoció de les seues plantes i del clorit de sodi com a teràpia efectiva per tractar el coronavirus”. La plataforma YouTube va arribar a esborrar un vídeo en el qual l’horticultor de Balaguer afirma que l’MMS és la solució contra aquesta malaltia, però “ha continuat difonent-lo a través del web de la cooperativa Dolça Revolució”. Així mateix, denuncien que Pàmies també organitza tallers per a l’elaboració casolana d’aquest producte. Per la seua part, el fundador de Dolça Revolució va explicar a aquest diari que “defensarem als tribunals que estem fent el correcte”, i va dir que distribuiran el clorit de sodi als hospitals i als socis que ho demanin. Assegura que al sector farmacèutic “no li interessa comercialitzar-lo perquè té un baix cost”, encara que assegura que “hi ha persones a qui els ha funcionat l’MMS contra el coronavirus, i igual funciona contra l’ebola o la malària”.

Val a destacar que la Fiscalia Superior de Catalunya va obrir ahir diligències d’investigació contra Pàmies després de la denúncia dels metges.

Batalla del departament de Salut contra les pseudoteràpies Un tractament de la Dolça Revolució que proposava ingerir clorit de sodi per “sanar” va fer esclatar fa dos anys la polèmica en la lluita contra les pseudoteràpies. Després de celebrar el 14 d’octubre del 2018 una xarrada sobre les suposades propietats curatives d’aquesta substància química, la Generalitat va obrir tres expedients contra Josep Pàmies i l’entitat de medicina alternativa, que al principi va pagar una multa de 18.000 euros i en va recórrer dos més de 60.000 i 600.000 euros. Una d’aquestes sancions del departament de Salut va ser per fer publicitat de productes i plantes naturals contra el càncer. Encara que la Fiscalia General de l’Estat va obrir diligències d’investigació sobre la venda a internet de clorit de sodi, un fàrmac sense propietats curatives i perillós per als usuaris que va ser retirat el 2010 per l’Agència Espanyola del Medicament, va acabar sent arxivada.

tracking