SEGRE

ESNOTICIA

Les residències de gent gran de Lleida sense virus es blinden per evitar contagis

L’assaig clínic del doctor Oriol Mitjà s’aplica al centre de la Pobla de Segur

alt

Creat:

Actualitzat:

Eliminar factors de risc, frenar i prevenir els contagis per Covid-19 és l’objectiu de les residències de persones grans de Lleida perquè no augmentin el nombre d’usuaris positius en aquests centres assistencials. Alguns dels geriàtrics han aplicat confinaments extrems, tancament de personal i residents, i màximes mesures de seguretat.

Les residències de la tercera edat de Lleida que es mantenen sense contagis entre els usuaris es blinden per evitar que el coronavirus entri en aquests centres assistencials. El Covid-19 s’està acarnissant amb la tercera edat i el degoteig diari d’infectats i morts ha activat els màxims protocols de protecció. Al centre d’Adesma Fundació Privada (residència Sant Antoni de Pàdua) de Lleida, que gestiona un altre centre a la Bordeta (104 residents entre els dos), van iniciar el protocol de seguretat el 25 de febrer, quan es va diagnosticar el primer cas a Catalunya. Van obrir la primera àrea de confinament per a possibles casos de risc amb l’únic objectiu de frenar i prevenir l’arribada del virus. A partir d’aleshores i gradualment, s’han anat aplicant mesures de restricció i es reestructuren les plantilles de treballadors.

També a Oliana els empleats de la residència Caser porten tota aquesta setmana confinats al centre, que va restringir primer les visites a familiars i després va optar per un aïllament més complet. La residència té capacitat per a 128 residents. També al Centre Geriàtric Lleida es van confinar els treballadors al centre per evitar contagis i d’altres duen a terme treballs de desinfecció com a la residència Sant Antoni de Tàrrega, on no hi ha cap positiu.

Dos tècnics sanitaris atendran les necessitats dels nous usuaris dels habitatges

D’altra banda, la Generalitat apliacarà l’assaig clínic encapçalat per l’epidemiòleg Oriol Mitjà contra el Covid-19 al Centre Geriàtric del Pirineu, a la Pobla de Segur, una de les àrees de salut més afectades. L’alcalde, Marc Baró, va explicar que els responsables de l’assaig ja s’han posat en contacte amb el geriàtric per iniciar com més aviat millor el tractament, que se centra a subministrar una medicina preventiva doble a pacients amb Covid-19 perquè tinguin un antiviral per reduir la càrrega del virus, i també un tractament profilàctic per a les persones que han estat en contacte amb encomanats.

El centre ja suma vuit defuncions. Ahir també va morir un altre resident d’Àger i un, el primer, a la residència de Balàfia 1. La llar de Sant Josep de Lleida en suma deu més. A Lleida han perdut la vida fins a trenta-quatre residents.

Guissona

Un total de dotze pacients de l’Hospital Sociosanitari de Balaguer amb malalties diverses, cap de les quals relacionades amb el Covid-19, van ser traslladats ahir a la tarda a Guissona.

Segons va explicar l’alcalde de Guissona, Jaume Ars, és fruit d’un acord entre el departament de Salut i el grup BonÀrea Assistència i té com a objectiu descongestionar el sociosanitari de Balaguer.

Les persones ocupen quatre plantes d’un bloc d’habitatges del grup BonÀrea ubicat al carrer Torrent de Ventcerà, i seran atesos per professionals de BonÀrea, concretament als habitatges prestaran el seu servei de forma permanent dos tècnics sanitaris.

L’alcalde de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal, va assegurar que la mesura servirà perquè el centre de la Noguera pugui acollir pacients encomanats “lleus”.

Per la seua banda, l’ajuntament de Guissona a través de la brigada municipal i trenta voluntaris de la població s’ocuparan de les necessitats de les persones instal·lades a Guissona com pot ser portar-los els àpats diaris.

La Fundació BonÀrea té a Guissona una residència de 190 places i n’està construint una segona de 250 places que obrirà les portes l’any que ve.

A les instal·lacions de la fundació té també un centre assistencial de Fremap i un centre mèdic d’especialistes del grup Quironsalud. El grup BonÀrea ha edificat i adquirit més de 150 habitatges que destina als nous treballadors.

“Confeccionem material propi i vam fer simulacres de contagis” La setmana del 16 de febrer tot el personal de la Fundació Privada Adesma de Lleida va iniciar la confecció de material propi i fins i tot el dia 19 es va portar a terme un simulacre de Covid-19 positiu per a tot l’equip sanitari. Un simulacre que es va estendre els dies 20, 21 i 22 de març als auxiliars. Així ho va explicar la directora tècnica de la residència, Rosa Maria Horta, que va dir que les pantalles protectores les han fet a la residència i els petos estan elaborats amb sacs d’escombraries, tot i que també han rebut donacions de material sanitari. Horta va assegurar que els centres assistencials treballaven “bé i molt eficaçment”, i encara que hi ha molts contagis, va defensar “la bona praxi de les residències”.

Una de les treballadores de la residència de la Fundació Privada Adesma de Lleida.

Una de les treballadores de la residència de la Fundació Privada Adesma de Lleida.ADESMA

Una de les treballadores de la residència de la Fundació Privada Adesma de Lleida.

Una de les treballadores de la residència de la Fundació Privada Adesma de Lleida.ADESMA

tracking