SEGRE

ESNOTICIA

Castellserà 8-M: un mes del primer brot

Una dona que va trucar al 112 al morir una veïna després d’un viatge de l’Imserso a Benidorm va acabar sent el primer positiu detectat a Lleida || Aquest cas va fer saltar totes les alarmes a Ponent

Un mosso amb mascareta i guants el dia que es va desplegar el protocol per coronavirus a Castellserà.

Un mosso amb mascareta i guants el dia que es va desplegar el protocol per coronavirus a Castellserà.SEGRE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Avui es compleix un mes del 8-M. Era un diumenge en què la immensa majoria de localitats lleidatanes van celebrar actes festius amb motiu del Dia Internacional de la Dona. També va ser el dia en el qual per primera vegada a la província, més concretament a Castellserà, es va activar el protocol sanitari per coronavirus després que morís a casa seua una dona gran i una veïna que havia participat amb ella en un viatge de l’Imserso a Benidorm truqués al 112 per alertar que tenia símptomes del virus. Semblava poc probable (no hi havia hagut cap cas a Ponent) però el cert és que aquesta dona, de 84 anys, va acabar sent només 24 hores després el primer positiu per Covid-19 a Lleida i va fer saltar totes les alarmes. Va ingressar a l’Arnau de Vilanova i dos setmanes després, el dia 23, va acabar morint. En canvi, la dona que va ser trobada morta a casa seua a Castellserà el 8-M no va perdre la vida per aquesta causa.

Amb el pas dels dies va transcendir que pràcticament la totalitat dels primers contagiats a les comarques de Lleida havien participat en el viatge de l’Imserso a Benidorm. Va ser el primer gran focus de la pandèmia a Ponent i va obligar a confinar més d’una cinquantena de persones de municipis com Tàrrega, Montgai, Camarasa o Ivorra. Havien tornat tots ells en el mateix autocar i, encara que alguns no presentaven símptomes, van haver d’estar-se aïllats als seus domicilis de forma preventiva. Van donar positiu una trentena de persones i algunes d’elles van acabar sent hospitalitzades. Algunes van perdre la vida.

Almenys 30 persones del viatge de l’Imserso a Benidorm van donar positiu i algunes han perdut la vida

A Castellserà, l’ajuntament va actuar amb celeritat i va ser el primer a prendre mesures i imposar restriccions que fa un mes podien semblar severes però que amb el pas dels dies s’ha demostrat que eren vitals, com el tancament de la biblioteca municipal i la llar de jubilats. L’alcalde, Marcel Pujol, reconeix que “en un primer moment vaig arribar a pensar que el dispositiu era exagerat, però s’ha demostrat que vam fer el més adequat i vam evitar que hi hagués més contagis”. Després del cas Castellserà, els brots de positius van anar apareixent per diferents localitats lleidatanes i, especialment, a les residències d’ancians, a causa de la transmissió comunitària i que durant dies van passar desapercebuts. Va succeir per exemple a la comarca de la Segarra a causa de la seua proximitat amb l’Anoia, on s’ha produït el principal brot de Catalunya, que ha provocat el confinament total de la conca d’Òdena. Un dels problemes més grans, si no el més gran, ha estat la falta de tests per confirmar casos sospitosos. A dia d’avui, a penes 31 dies després, més de 1.100 persones han donat positiu i al voltant de noranta han perdut la vida a Lleida, on els seus ciutadans han vist com la vida i la rutina han fet un gir de 180 graus que no s’haurien imaginat mai.

“Hi havia repartidors que no volien venir al poble”

L’alcalde de Castellserà, Marcel Pujol, explica que “semblava impossible que el coronavirus hagués arribat al poble, va ser molt dur. Ara, amb el pas de les setmanes, estic satisfet per les mesures que vam prendre a l’ajuntament, que han suposat que el nombre de contagiats hagi estat mínims”. Durant diversos dies, aquesta localitat de la comarca de l’Urgell va ser l’epicentre de la crisi a Lleida.

tracking