SEGRE

ESNOTICIA

Fibra òptica d'urgència per a quatre capitals lleidatanes

El Govern connecta Vielha, Solsona, les Borges i Sort a la xarxa pública || En un termini d’entre 3 setmanes i mes i mig

Imatge d’arxiu del desplegament de la fibra òptica a Mollerussa.

Imatge d’arxiu del desplegament de la fibra òptica a Mollerussa.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Executiu va aprovar ahir declarar com a obres d’urgència deu projectes per desplegar la xarxa de fibra òptica de la Generalitat i que arribi a quatre capitals de comarca de Lleida. Aquesta actuació té com a objectiu assegurar la connectivitat en uns moments en què és bàsic garantir la cobertura a tot el territori a causa de les mesures de confinament imposades per la crisi sanitària del coronavirus. La previsió és que les obres estiguin a punt en un termini d’entre tres setmanes i mes i mig. A les comarques de Lleida, aquesta iniciativa permetrà connectar els municipis de Vielha, Solsona, les Borges Blanques i Sort a la xarxa pública d’internet d’alta velocitat del Govern. En el conjunt de Catalunya, el desplegament beneficiarà 51 municipis de 16 comarques, ja que també s’han de tenir en compte els municipis pels quals passaran els cables de la xarxa. Aquests 51 municipis “actualment tenen una cobertura insuficient”, segons fonts de la Generalitat. A més, també se’n beneficiaran moltes altres localitats, que tindran més a prop la xarxa de fibra òptica de la Generalitat.

En concret, s’estendrà la fibra òptica des de Llavorsí fins a Sort, de Llavorsí a Vielha, de Mollerussa a les Borges Blanques i de Súria a Solsona. A tot Catalunya, es connectaran un total de deu capitals.

L’Executiu justifica aquesta mesura per les necessitats generades pel teletreball o la formació online, que evidencien la necessitat de disposar d’una xarxa d’internet amb uns nivells de seguretat superiors als que ja hi ha i que faciliti el desplegament de xarxes en municipis amb pitjor cobertura.

Val a recordar que la Generalitat va aprovar el mes d’octubre passat el pla per acabar el desplegament de la xarxa al conjunt de les capitals de comarca. Aquest any es preveu que quedin totes connectades, així com els municipis que estiguin situats entre les capitals, amb la qual cosa s’arribarà a una cobertura de 6,4 milions d’habitants (xifra que suposa el 84% de la població de Catalunya). Quan les obres declarades ahir d’urgència estiguin acabades, hi haurà 39 capitals de comarca connectades a la xarxa de fibra òptica i només quedaran pendents el Pont, el Vendrell i Banyoles, que es connectaran a finals d’aquest mateix any.

Assessorament en diverses llengües per facilitar la connexió als escolars Fer efectiu l’acord entre l’ajuntament de Guissona i BonÀrea per facilitar accés gratuït a internet als escolars de la localitat, per seguir les classes des de casa mentre duri el confinament pel coronavirus (vegeu SEGRE d’ahir), exigirà que totes les famílies beneficiàries sàpiguen com connectar-se. Per fer-ho, s’habilitaran telèfons per atendre consultes de caràcter tècnic, que permetran als membres de comunitats d’origen estranger rebre assistència en el seu propi idioma. El consistori treballa amb aquesta finalitat amb les diferents comunitats del municipi.

tracking