SEGRE

MUNICIPIS INICIATIVES

Impulsen un cementiri de mascotes amb capacitat per a dos-cents animals a les Garrigues

Amb una superfície de 2,5 hectàrees, caldrà pagar una quota i tindrà horari de visites || Actualment, el més proper és a Tarragona després del tancament de l’únic que es va construir a Lleida ciutat

Tombes d’animals en una imatge d’arxiu al costat d’Alguaire.

Tombes d’animals en una imatge d’arxiu al costat d’Alguaire.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Cogul obrirà aquest any el primer cementiri de mascotes de Lleida. Serà en una finca privada de 2,5 hectàrees perfectament habilitades, que comptarà amb vegetació autòctona, marges de pedra seca i tindrà petites urnes de formigó per a cadascuna de les mascotes. La primera fase que s’obrirà abans d’acabar l’any tindrà una capacitat per a vuitanta gossos i un altre centenar de petits animals com gats, fures, conills, entre d’altres.

La impulsora de la iniciativa, Encarna Arbonés, va explicar que per normativa, els amos de les mascotes tenen tres opcions per gestionar el sepeli: enterrar-les en un cementiri d’animals habilitat per a tal objectiu, procedir a una incineració individual per poder recuperar les cendres o a una incineració col·lectiva juntament amb altres animals. El que prohibeix expressament la normativa és enterrar els animals al camp, encara que sigui de propietat privada.

El projecte preveu una ampliació del cementiri que tindrà una capacitat per a dos-cents gossos

A Lleida no hi ha un cementiri per a les mascotes, el més proper és a Tarragona. El 2010 se’n va inaugurar un a Lleida a la residència canina Green House, però ja no s’hi presta aquest servei. La normativa considera els animals de companyia com a residu urbà, per la qual cosa recomana la incineració. Arbonés va explicar que al cementiri del Cogul només s’acceptaran les cendres dels animals, que es posaran en caixes biodegradables amb un previ certificat dels serveis veterinaris. Actualment ja s’han tancat uns 8.000 metres quadrats del recinte del Cogul i els interessats hauran de pagar una quota de manteniment. Podran visitar en un horari convingut les restes de les mascotes. Hi haurà l’opció de dipositar les mascotes en una fossa comunitària.

El projecte complet tindrà una capacitat per a 200 gossos i d’altres tantes mascotes. Actualment, el projecte ja està en tramitació. Des del Col·legi de Veterinaris de Lleida van explicar que la immensa majoria dels propietaris de mascotes opten per aquesta pràctica, que ofereixen directament els veterinaris. “Els centres tenen un servei de recollida de mascotes mortes concertat amb alguna empresa privada”, va explicar Dolors Corredera, responsable de la comissió de Petits Animals del Col·legi de Veterinaris de Lleida. Arbonés va apuntar que al cementiri serà imprescindible entregar el certificat veterinari que especifiqui que l’animal no ha mort com a conseqüència d’una malaltia infecciosa o contagiosa.

A les comarques de Lleida hi ha un cens d’unes 100.000 mascotes La responsable de la comissió de Petits Animals del Col·legi de Veterinaris de Lleida, Dolors Corredera, va explicar que a la província de Lleida hi ha censades actualment unes 100.000 mascotes, la majoria de les quals són gossos i gats, i a Lleida capital, unes 40.000. Va assegurar que el 90 per cent dels propietaris opten per incinerar la mascota quan mor, i la immensa majoria escullen la incineració col·lectiva, molt més econòmica que la incineració individual. La col·lectiva té un cost d’entre noranta i cent euros i la incineració individual costa al voltant de 220 euros.

tracking