SEGRE

FAUNA GRANS DEPREDADORS

Cachou va morir per l'atac d'un altre ós i al caure des de quaranta metres

Primeres conclusions a l’analitzar el cadàver, encara a l’espera de noves proves

El cadàver de Cachou, trobat en una zona de difícil accés al municipi de Les.

El cadàver de Cachou, trobat en una zona de difícil accés al municipi de Les.CGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ós Cachou, trobat mort la setmana passada al municipi de Les, va patir l’atac d’un altre plantígrad i va caure per un pendent de quaranta metres. Aquestes són conclusions preliminars de la necròpsia que li ha practicat el servei d’Ecopatologia de Fauna de la UAB. Les va donar a conèixer ahir el Conseh Generau d’Aran, que va apuntar que les proves prosseguiran en les properes setmanes per descartar altres possibles causes de la mort i establir conclusions definitives.

El pendent pel qual va rodar Cachou al caure, en terrenys abruptes i de difícil accés, va ser inspeccionat al trobar el cadàver. Personal del Conselh Generau va acudir al lloc al constatar que el senyal del collar GPS que l’ós portava havia deixat de mostrar desplaçaments, després de sortir de la letargia del període d’hibernació. Per la seua part, la necròpsia posterior va revelar ferides sofertes abans de la mort de l’animal. Es tractava de perforacions amb hemorràgies a la part esquerra del cap, a prop de l’orella i el coll. Al ser Cachou un ós adult, “es dedueix que només un altre ós podria causar-li aquestes lesions”, va explicar el Conselh Generau.

No se sap res de l’ós que va provocar les ferides a Cachou, tret que no va ser Goiat. Aquest exemplar també porta un collar GPS, que el situa des de fa dies en territori francès, lluny de la Val. El personal del Conselh va recollir mostres d’excrements on va trobar el cadàver, per si anàlisis de l’ADN contribueixen a determinar de quin exemplar es tracta. L’examen del cos no va revelar grans lesions ni tampoc alteracions en òrgans vitals. Noves proves en properes setmanes hauran de descartar infeccions o intoxicacions, entre altres factors.

Una població de mig centenar a l’espera dels nous cadells La població d’óssos al Pirineu s’estimava al voltant de mig centenar d’exemplars l’any passat, una xifra que augmentarà amb tota probabilitat en els propers mesos, a mesura que els cadells nascuts l’hivern passat surtin dels caus amb les seues mares. Encara que hi ha hagut molts naixements en els últims anys, el cens no ha crescut al mateix ritme, atès que els plantígrads tenen també una alta mortalitat. D’altra banda, Cachou és el primer exemplar mort que es coneix enguany.

tracking