SEGRE

Desenes de corredors surten el primer dia de desconfinament especial a Andorra

La distància de seguretat entre les persones que feien exercici s'ha respectat i la majoria de ciutadans duia mascareta

Una dona corrent a Andorra la Vella aquest dijous.

Desenes de corredors surten el primer dia de desconfinament especial a AndorraACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una part de la població andorrana ha pogut començar a sortir a partir de les sis del matí d'aquest dijous per fer una mica d'exercici i passejar, seguint els criteris i horaris marcats pel ministeri de Salut del Principat. D'aquesta manera, per tant, ha començat al país una fase de desconfinament que s'anirà ampliant a mesura que el nombre de contagis vagi disminuint. Desenes de corredors han aprofitat la primera franja del matí i s'han deixat veure especialment al passeig del riu de la capital. Tot i que eren molts els ciutadans que volien fer activitat física o caminar, s'han respectat de forma generalitzada les distàncies de seguretat i la majoria duia mascareta, malgrat la incomoditat que això podia suposar per ells.

Els 'runners' més matiners s'han creuat amb els serveis de neteja que desinfectaven carrers i baranes i altres ciutadans que ja feien cua als bancs o esperaven que obrís el supermercat. A les nou del matí, l'hora màxima marcada pel govern andorrà per fer exercici, ja no hi quedava cap esportista a les zones on habitualment s'hi practica activitat física. Mentre, a partir de les onze ha arribat el torn dels majors de 70 anys i les persones vulnerables, als quals se'ls permet sortir a fer una volta i asseure's als bancs que s'han habilitat. A partir de les dues del migdia hi ha hagut una nova franja destinada al passeig i/o les compres i a partir de les set i fins les nou del vespre es pot tornar a sortir a fer exercici.

En el cas dels padrins i padrines, les passejades curtes, petites compres i descansos breus als bancs habilitats han estat les dinàmiques més habituals entre la gent gran. Segons la policia "gairebé no ha estat necessari recordar a la població cap norma" ja que el col·lectiu també ha complert amb la normativa de portar mascareta i guants en tot moment, tot i que alguns reconeixien que se'ls fa una mica difícil "respirar amb la cara tapada".

De fet, molts d'ells estan acostumats a estar-se la majoria del temps a casa i han seguit sense massa incomoditats el confinament. "Tots som conscients que hem de creure allò que diu el senyor Benazet -en referència al ministre de Salut andorrà- i aguantar el que calgui perquè la situació se solucioni", segons han declarat a l'ARA Andorra. Tot i això, també han admès que "és una llàstima veure els carrers tan buits i totes les botigues tancades".

Pel que fa a l'ordre de sortida, aquelles persones que viuen en domicilis on el número de la porta d'accés es parell sortiran els dies parells, mentre que els que resideixen en números senars ho faran els restants. En el cas de les cases sense número, es segueix un ordre alfabètic i, per tant, de la lletra 'A' a la 'M' se'l's ha atorgat els dies parells i de la 'N' a la 'Z' els imparells. D'altra banda, cal recordar que els que estiguin patint la malaltia, tinguin símptomes o restin en quarantena no poden gaudir d'aquest temps de lleure.

Des de l'executiu del Principat demanen que, preferentment, se surti de forma individual i ressalten que cal fer-ho de forma ordenada, evitant les aglomeracions i minimitzant el risc de transmissió de la infecció. També que no es pot anar amb vehicle i que la distància màxima recorreguda des del domicili no haurà de superar els dos quilòmetres. A més, es recomana una higiene de mans abans de marxar i en tornar a casa, així com utilitzar les escales en lloc de l'ascensor sempre que sigui possible.

tracking