SEGRE

CRISI SANITÀRIA

La Diputació aportarà 15 milions a ens locals en menys de dos mesos per a despeses pel coronavirus

El ple aprovarà la propera setmana plans d’ajuts per a ajuntaments, consells i EMD

Mascaretes que han arribat a la Diputació de Lleida i que seran repartides als consells comarcals.

Reparteixen mascaretes a l'estació d'autobusos de Lleida i arriba material a la DiputacióMaite Monné

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ajuntaments, consells i entitats municipals descentralitzades (EMD) rebran en menys de dos mesos 15 milions d’euros per afrontar despeses derivades de la crisi sanitària del coronavirus. El ple de la propera setmana, que se celebrarà de forma telemàtica, haurà d’aprovar tres plans especials d’ajuts que sumen aquesta quantitat.

Aquests tres plans recullen partides ja existents; i els sumen 5,5 milions addicionals. Ho fan amb càrrec a romanents de la liquidació pressupostària de 2019 i a l’espera d’incorporar els que hi hagi el 2020.

Així, hi haurà un pla especial de cooperació municipal dotat amb 5 milions, quatre més que el milió previst inicialment per a despeses corrents de consistoris i EMD com lloguers, rebuts de llum i actuacions de manteniment

Se li sumarà un pla de cooperació comarcal de 4.030.000 euros que substituirà als convenis entre Diputació i consells (així com el Conselh d’Aran) per valor de 3,5 milions per pagar personal al servei dels consistoris com secretaris, interventors i tècnics d’Urbanisme.

Les subvencions per a consultoris mèdics, tanatoris, contractació de socorristes en piscines (tot i que encara es desconeix quan podran obrir), anàlisi d’aigua potable i promoció d’hàbits saludables, entre d’altres, s’incorporaran a un nou pla de Salut, amb sis milions que en suposen un més que les partides previstes fins ara per a aquestes qüestions.

Tant el president de la Diputació, Joan Talarn (ERC); com el vicepresident primer, Jordi Latorre (JxCat), van recalcar la celeritat amb què els consistoris i altres ens locals podran rebre liquiditat, mentre que podran justificar les despeses realitzats fins març de l’any que ve.

Van afegir que les quantitats s’atorgaran amb "equitat", amb una suma fixa per a cada ens local i d'altres variables en funció de factors com el nombre d’habitants i de nuclis de població. Així mateix, n’hi haurà més per als quals presenten problemes de despoblació i envelliment poblacional.

Al marge d’aquests ajuts, la Diputació també farà bestretes de fins un 75% de subvencions concedides en anys anteriors per a inversions, el que suposarà un màxim de 20,5 milions més. En lloc de justificar les obres executades, n’hi haurà prou amb adjudicar-les per rebre aquests diners. Tant Talarn com Latorre van incidir que tot això farà que els ens locals contribueixin també a la recuperació econòmica després de la crisi sanitària.

La Diputació aportarà 15 milions a ens locals en menys de dos mesos per a despeses pel coronavirus

La Diputació aportarà 15 milions a ens locals en menys de dos mesos per a despeses pel coronavirusAmado Forrolla

tracking