SEGRE

ENERGIA CRISI SANITÀRIA

Endesa posa en marxa un centre de control d'emergència per vigilar 63 centrals

La pandèmia obliga l’empresa a mantenir dos seus operatives a Lleida per reduir el risc de contagi || La companyia desembassa aigua dels pantans per deixar marge per a un fort desglaç

A l’esquerra, el centre de control de les centrals a la seu d’operacions als Magraners. A la dreta, el centre d’emergència.

A l’esquerra, el centre de control de les centrals a la seu d’operacions als Magraners. A la dreta, el centre d’emergència.ENDESA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La companyia elèctrica Endesa ha habilitat un centre de control a Lleida destinat únicament a emergències per garantir la vigilància de les 63 centrals hidroelèctriques que l’empresa té entre la conca de l’Ebre (pràcticament totes a Lleida) i les conques internes de Catalunya (nou en total). Habitualment aquest tipus de control es du a terme al centre dels Magraners, on treballen un centenar de persones. Però l’elèctrica té una altra seu a Lleida, la ubicació de la qual no és pública per motius de seguretat, i que en general s’obre només una vegada per setmana en una operació de prova d’una hora, amb l’excepció en els casos de simulacre o de situacions d’emergència.

La pandèmia ha obligat l’empresa a redistrubir la plantilla de manera que gairebé tots els empleats del centre dels Magraners treballen des dels seus domicilis i els dotze que estan al capdavant dels centres de control alternen les 24 hores cada dia i es reparteixen entre les dos seus. L’objectiu és que no coincideixin per evitar riscos de contagi, segons va explicar Ángel García, responsable del centre de control de la unitat de producció hidràulica d’Endesa a Catalunya. García va assenyalar també que la demanda d’electricitat ha baixat en les últimes setmanes a mínims històrics per l’aturada de l’activitat, que s’ha reprès parcialment aquesta setmana.

L’equip s’ubica en un emplaçament secret per preservar la seguretat de la instal·lació

Tanmateix, la previsió que el desglaç sigui intens en els propers dies per la pujada de les temperatures i dispari el cabal dels rius ha portat l’elèctrica a incrementar el funcionament de les centrals de manera que s’habilita espai als pantans per a l’arribada de més aigua.

Les reserves de neu són encara elevades. De fet, està previst que avui el pantà de Flix desembassi 800 metres cúbics per segon.

A l’esquerra, el centre de control de les centrals a la seu d’operacions als Magraners. A la dreta, el centre d’emergència.

A l’esquerra, el centre de control de les centrals a la seu d’operacions als Magraners. A la dreta, el centre d’emergència.ENDESA

tracking