SEGRE

INFRAESTRUCTURES TECNOLOGIA

L'Estat autoritza utilitzar l''antiboira' GPS de la Seu per a vols comercials

Curs a Madrid per als controladors

Imatge d’arxiu de l’aeroport de la Seu d’Urgell-Andorra.

Imatge d’arxiu de l’aeroport de la Seu d’Urgell-Andorra.C. SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nou sistema per aterrar i enlairar-se amb boira a l’aeroport d’Andorra-la Seu tindrà a partir de demà l’autorització de l’Estat per utilitzar-lo en les maniobres de vols comercials de fins a cinquanta viatgers. A partir de llavors entrarà en vigor el vistiplau del Govern espanyol a aquesta tecnologia, inèdita a Espanya i basada en geolocalització GPS. Així ho va confirmar ahir l’ambaixador espanyol al Principat, Àngel Ros.

La informació necessària per a les maniobres d’aproximació amb aquest sistema apareixia ahir a la publicació d’Informació Aeronàutica (AIP) de l’aeroport de la Seu, encara que fonts d’Aeroports de Catalunya van indicar que “no serà efectiva fins al dia 23”. L’AIP és el manual bàsic que conté informació per a la navegació i les operacions aèries, una publicació a nivell mundial que s’actualitza de forma periòdica.

La implementació d’aquesta tecnologia GPS ha suposat una inversió de 200.000 €, segons Territori

L’inici d’aquesta nova operativa a partir de demà requereix formació específica per als controladors aeris que treballen a les instal·lacions de l’Alt Urgell. Un curs que hauran de fer a Madrid i que de moment queda ajornat per la situació d’emergència sanitària. Perquè una aeronau pugui operar amb tecnologia GPS necessita una adaptació, que les empreses que utilitzen de forma habitual la pista de la Seu calculen que suposarà “una inversió de més de 100.000 euros”.

El sistema ha costat 200.000 euros i permetrà incrementar entre un 10 i un 15 per cent els dies de l’any aptes per volar. Quedarà pendent que la Generalitat disposi d’operadors per al nou sistema, que permetrà vols en condicions de poca visibilitat i facilitarà l’arribada de companyies interessades a volar amb regularitat.

tracking