SEGRE

ESNOTICIA

Habiliten camps de futbol i pavellons per si hi ha contagis entre temporers

Municipis del Baix Segrià estan habilitant equipaments públics com pavellons, camps de futbol, albergs o fins i tot sales de ball del casal social com a grans espais per acollir possibles infectats per coronavirus entre els milers de temporers que treballaran en la campanya de la fruita. Tots demanen ajudes per afrontar la dura situació.

El pavelló d’Aitona, on ahir es col·locaven matalassos per habilitar desenes de places per si hi ha contagis.

El pavelló d’Aitona, on ahir es col·locaven matalassos per habilitar desenes de places per si hi ha contagis.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els ajuntaments del Baix Segrià estan habilitant equipaments municipals com pavellons poliesportius, albergs, sales de ball o camps de futbol per comptar amb espais de confinament per al cas que es detectin contagis o se sospiti de positius entre els treballadors de la fruita, que han començat a arribar a Lleida. En el cas d’Aitona, per exemple, l’ajuntament preveu habilitar entre quaranta i cinquanta places en la primera planta del pavelló, a més de dos i tres mòduls prefabricats, segons va explicar l’alcaldessa, Rosa Pujol. A Alcarràs, el consistori destinarà a aquest objectiu el nou alberg municipal, al qual sumarà el vell, de manera que comptarà amb un centenar de places per a eventuals confinaments, segons el primer edil, Manel Ezquerra. Alcarràs acollirà fins a 6.000 temporers. El de la Granja d’Escarp, Manel Solé, va dir que de les possibilitats que va plantejar a la Generalitat han escollit el camp de futbol, on instal·larà unes trenta casetes d’obra amb dos llits cadascuna. L’alcalde calcula que la setmana que ve poden començar els treballs, que inclouen connexions de llum, i que totes aquestes mesures poden comportar una despesa de 15.000 euros.

Els ajuntaments segueixen les consignes d’un document de la Generalitat que podria aprovar-se dimarts que ve a la reunió del Consell Executiu sobre mesures per a la gestió del coronavirus a la campanya de la fruita, en la qual treballen cada any milers de temporers. Per ara estan assumint el finançament en solitari, encara que una vegada que s’aprovi aquest document confien que s’obrin línies de subvenció.

Els alcaldes reclamen extremar les mesures per evitar un confinament de tota la subcomarca

L’alcaldessa d’Aitona va remarcar que de moment “continuem estant sols” i va reclamar que en cas que se sospiti d’algun contagi es facilitin tests per confirmar la propagació i conèixer-ne l’abast. Fer els tests “suposa salvar la campanya de la fruita”, va afegir. L’edil de la Granja va assenyalar que si es donen casos de coronavirus a la campanya de la fruita el contagi “pot ser exponencial. El risc és molt gran i no m’agradaria que calgués confinar tota la subcomarca” del Baix Segrià, com es va fer amb la conca d’Òdena, va assenyalar.

L’alcalde de Seròs, Josep Antoni Romia, va explicar que Protecció Civil va aprovar ahir mateix els espais i ara començaran a adequar l’alberg i les sales annexes. També la sala de ball del Casal Social i el bar. Cada ajuntament ha de comptar amb dos espais: un per als positius i un altre per als contactes amb un afectat.

A Massalcoreig habilitaran la sala de ball del Casal Social i el poliesportiu municipal, mentre que a Torres de Segre faran el mateix amb la sala polivalent i el pavelló. Tots els municipis han d’afrontar inversions de milers d’euros a adequar els espais i en la seua vigilància, entre altres despeses. Els alcaldes es van mostrar preocupats també per l’arribada de temporers sense papers.

El sector fructícola té en aquests moments moltes preocupacions entorn de la campanya i una de les recurrents tant entre els pagesos com les centrals és la dels costos del transport. Les limitacions imposades en el marc de la lluita contra el coronavirus poden disparar els costos entorn d’un 30%, segons Asaja de Lleida. Per a una explotació mitjana amb quinze temporers pot suposar un sobrecost de 500 € al mes. Per això reclamen canvis, perquè avui en un cotxe només poden viatjar dos persones, tres si és una furgoneta i un terç de l’aforament dels autobusos.

D’altra banda, la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, va assegurar ahir al Parlament que es gestionarà la campanya de la fruita “des de la proximitat”, amb la creació d’una comissió tècnica a Lleida i Terres de l’Ebre per elaborar un document de bones pràctiques i poder dur a terme la campanya amb la màxima normalitat possible, com va avançar SEGRE dijous. Va posar en relleu que el sector primari s’ha mostrat essencial i imprescindible per garantir el subministrament d’aliments en aquesta crisi sanitària.

El pavelló d’Aitona, on ahir es col·locaven matalassos per habilitar desenes de places per si hi ha contagis.

El pavelló d’Aitona, on ahir es col·locaven matalassos per habilitar desenes de places per si hi ha contagis.MAITE MONNÉ

tracking