SEGRE

Torna el turisme dels anys 70: familiar, amb cotxe i de proximitat

Pobles i zones rurals seran els beneficiats

Turistes a l'Alta Ribagorça

Les comarques de Lleida van tancar el 2017 amb rècord històric de turistesJosep de Moner

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La pandèmia mundial de coronavirus clavarà un cop al sector turístic, però podria suposar una oportunitat per canviar el sistema i tornar a un turisme similar al dels anys 70: familiar, amb cotxe i de proximitat, segons expliquen experts de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Davant d’una emergència sanitària que sembla no tenir data de caducitat, les restriccions de mobilitat entre els països han paralitzat un model turístic hiperglobalitzat, que cada any mou a milions de persones a la recerca de destinacions com més exòtics millor, i han empès la població a la solitud del confinament.

Per al director del programa de Turisme de l’UOC, Joan Miquel Gomis, "seria positiu que aquesta experiència servís per a un canvi de mentalitat en la manera de moure’ns pel món", aprofitant el rebuf dels corrents contra la massificació i a favor del turisme responsable anteriors a la pandèmia de coronavirus.

I és que el "trauma" que suposarà aquesta crisi sanitària, afegeix Gomis, tindrà un impacte psicosocial en el turisme que farà que les persones "canviïn les seues prioritats", i quan optin per viatjar, seran molt més prudents i es preocuparan més per la seua seguretat, pel que augura que els viatges de llarga distància es reduiran.

En la mateixa línia, el professor dels estudis d’Economia i Empresa de l’UOC i expert en turisme, Pablo Díaz, creu que la gent prendrà consciència que "el turisme ha estat un dels principals transmissors del virus", la qual cosa podria conduir un model més responsable i "respectuós" amb les comunitats locals. Tanmateix, Díaz ha precisat que "hi haurà molts interessos per evitar un canvi cap a un turisme menys agressiu i massificat", liderat principalment per corporacions que voldran reactivar ràpidament el sistema amb campanyes de consum massives.

L’èxit d’aquest canvi dependrà, en última instància, de la mentalitat dels turistes postpandèmia: "La idea és que la consciència de salubritat i higiene contra les malalties derivi en una consciència a favor de la sostenibilitat", conclou el professor.

La crisi sanitària tindrà una gran afectació sobre el sector turístic espanyol, que en resposta a una caiguda del turisme estranger aquest estiu, podria orientar el seu model cap als viatges de proximitat per tractar de suavitzar les pèrdues.

Aquest traspàs, explica Joan Miquel Gomis, es donarà "de forma natural" perquè, si bé la gent tindrà moltes ganes de sortir quan acabi el confinament, també serà "molt més prudent" i els viatges de proximitat "donen més confiança i sensació de control".

Pablo Díaz veu també en el turisme de proximitat un exemple del canvi de paradigma que podria inspirar la pandèmia, i augura una tornada al turisme dels anys 70, que era principalment familiar, de segona residència i d’ús del transport privat.

Ambdós experts coincideixen que les aerolínies seran "les grans perdedores" en aquest tipus de turisme, que per contra, beneficiarà més els pobles i les zones rurals que les grans ciutats, ja que els turistes, després de setmanes confinats en entorns urbans, es decantaran per aïllar-se tot el que puguin de les masses.

D’altra banda, Gomis i Díaz també coincideixen que la demanda serà "significativament més baixa" que en els anys anteriors, si bé descarten que es pugui donar una pujada generalitzada de preus, ja que el sector haurà d’adaptar-se a la pèrdua de poder adquisitiu que patiran milers d’espanyols per l’aturada econòmica.

A escassos mesos de l’entrada de l’estiu, moltes empreses ja afronten la temporada amb pessimisme i a l’espera de les mesures que dicti el Govern central, que calcula que l’activitat al sector no es recuperarà fins finals d’aquest any.

tracking