SEGRE

El sector turístic de Lleida, en una posició "privilegiada" pels seus valors naturals

La gran dispersió del territori de la demarcació permet garantir la distància social per afrontar l'etapa post-covid-19

El webinar organitzat pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida.

El webinar organitzat pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida.Diputació de Lleida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les comarques de Lleida tenen una "oportunitat indiscutible" pel que fa al sector turístic davant la crisi generada pel coronavirus pels valors naturals del territori, que "disposen d'una gran dispersió per garantir la distància social". Així ho ha defensat el professor de l'IE Business School i expert en màrqueting, estratègia i innovació, Juantxo Llantada, durant el webinar que ha organitzat aquest dijous el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida. A més, "la psicologia del client està pensant en natura, en paisatge, territori, autenticitat i en no veure massificació de turistes", ha assenyalat. Per aquests motius, Llantada considera que la demarcació de Lleida "té una posició privilegiada per poder sortir reforçada d'aquest crisi".

Sota el títol 'Com gestionar la crisi de la covid-19 des de la teva empresa", el webinar ha despertat un gran interès entre el sector turístic de les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida, amb una participació de més de 250 persones vinculades amb el turisme de la demarcació. La jornada s'ha centrat en quatre conceptes clau com són l'anàlisi del moment actual de la crisi amb l'anunci de les fases de la desescalada; la comunicació (percepció i missatges); estratègies per a la reentrada, i actuacions estratègiques.

Els participants han formulat una gran quantitat de preguntes sobre dubtes relacionats amb els protocols i les mesures de prevenció que caldrà seguir tant en espais tancats com oberts i per a la pràctica d'activitats a l'aire lliure i de turisme actiu en les diferents fases de la desescalada. Des del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida s'han compromès davant el sector empresarial del territori a donar resposta a les consultes una vegada estiguin desenvolupats els protocols sobre les activitats en el sector turístic.

Segons Llantada, les destinacions vinculades amb la natura i el turisme rural són els dos consums de producte turístic que es perceben com a més beneficiats per aquesta crisi, de manera que ha recomanat que els missatges vagin precisament encaminats a potenciar aquests valors una vegada comencin les diferents fases de la desescalada.

Llantada ha situat com un dels factors clau per fer front als efectes del coronavirus el fet de treballar molt la comunicació per guanyar la confiança tant del client com dels proveïdors i planificar diferents alternatives per generar seguretat i fomentar el sentit de pertinença. "La comunicació ha de servir per informar i també per formar sobre com està evolucionant la situació de la pandèmia al territori i com s'està preparant el sector davant l'acollida de turistes", ha afirmat. "Això genera una reducció de l'ansietat i alhora transmet seguretat", ha puntualitzat aquest expert en màrqueting, estratègia i innovació.

Juatxo Llantada també ha recomanat començar a familiaritzar-se amb els protocols que caldrà seguir d'ara endavant en les diferents fases previstes de la desescalada per estar "preparats", perquè "tan bon punt surti la normativa, es pugui aplicar tan aviat com es pugui i amb les màximes garanties possibles", ha assenyalat. També ha demanat que les empreses tinguin un estoc de productes de seguretat com ara mascaretes, guants i alcohol per poder-los facilitar als clients i que treballin protocols particulars per poder donar solucions a problemes com, per exemple, la gestió de les cues a les zones de més saturació.

Entre les propostes que ha suggerit, ha destacat la creació de protocols per a la creació d'espais 'Covid-free' a la demarcació, de manera que permeti al visitant tenir una percepció global de seguretat al territori i que la informació serveixi perquè tots els actors públics i privats tinguin el mateix nivell d'informació. "El missatge que s'ha de fer arribar als diferents sectors del territori és que la destinació és segura, està compromesa amb la lluita contra la covid-19", ha dit Llantada, qui també ha recomanat la publicació de tots els protocols perquè tots els empresaris els puguin conèixer.

L'expert en màrqueting, estratègia i innovació també ha posat en relleu la importància que al moment present té el món on-line i ha emplaçat les empreses a publicar imatges i vídeos "per poder transmetre l'experiència amb els valors de llibertat, natura i descongestió", tot posant el focus en el turisme familiar, els grups d'amics que es desplacen amb cotxe i els productes relacionats amb la natura i el turisme rural.

Llantada també ha demanat al sector públic i privat que treballin de forma conjunta en clau de territori per sortir d'aquesta situació més reforçats, i que ho facin en clau de "posició estratègica de resultats". Això vol dir que "tothom ha de treballar en la mateixa posició estratègica i amb el mateix objectiu final, que és Lleida". És en dir, en clau de destinació. Per això, ha demanat que "tothom cedeixi individualitats per a una estratègia que uneixi per poder treure el màxim profit d'aquesta situació".

Finalment, ha destacat que ara també és el moment de crear "reputació" i també de consumir productes de proximitat o km 0. "És el moment de treballar i forjar les aliances entre els productes i els serveis de proximitat", ha defensat Juantxo Llantada. "Els productes km 0, aporten valor a la identitat de Lleida, un valor reconegut pels consumidors i visitants de la destinació", ha afegit.

tracking