SEGRE

ESNOTICIA

Veïns de Vielha i 28 pobles de Tremp passejaran sense franges horàries

L’Estat relaxa aquesta limitació en municipis amb pobles de menys de 5.000 habitants || L’ordre publicada ahir obre la porta a fer un tomb de més d’una hora

Imatge d’arxiu d’una vista de Gausac, nucli de Vielha.

Imatge d’arxiu d’una vista de Gausac, nucli de Vielha.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els veïns de Vielha i dels 28 nuclis agregats de Tremp podran sortir a passejar i a practicar esport sense les restriccions horàries que va marcar l’Estat per als municipis de més de 5.000 habitants, malgrat que totes dos localitats superen aquesta xifra. Això es deu al fet que l’ordre publicada ahir al BOE flexibilitza aquesta mesura per desescalar l’estat d’alarma pel coronavirus i eximeix d’aplicar-la als pobles agregats que no assoleixin aquest llindar de població. En el cas de Vielha, el municipi té uns 5.600 habitants, però cap de les seues tretze poblacions arriba a cinc mil. A Tremp, només la ciutat supera aquesta xifra i només allà s’aplicarà la limitació horària. Pel mateix motiu, Lleida ciutat eximeix de la restricció les EMD de Sucs i de Raimat (vegeu la pàgina 7).

Així, la norma publicada ahir dicta que les restriccions no s’aplicaran en “municipis i ens d’àmbit territorial inferior al municipi” amb una població igual o inferior als 5.000 veïns. Aquest enunciat va obrir la porta a diverses interpretacions per part dels municipis.

El subdelegat del Govern espanyol a Lleida, José Crespín, va aclarir que “si es vol que la unitat de mesura de la població sigui el nucli agregat, endavant, però no podrà sortir d’aquests pobles per fer esport o passejar”.

Així, el municipi de Tremp té 5.800 veïns, dels quals 5.230 viuen a la ciutat. La resta es reparteix en 28 nuclis, on no s’aplicarà la restricció horària. L’alcaldessa, Pilar Cases, va demanar “evitar entrar als nuclis”. Per la seua part, l’alcalde de Vielha, Juan Antonio Serrano, va donar a conèixer un ban municipal que autoritza “la pràctica de l’activitat física entre les 06.00 i les 23.00 hores” sense aplicar franges horàries, al considerar que cap nucli del municipi, inclosa la capital, supera els 5.000 veïns.

Una altra de les novetats de l’ordre ministerial és que les passejades de majors de 14 anys i menors de 70 es podran fer durant tota la franja horària establerta (de 06.00 a 10.00 i de 20.00 a 23.00 hores) en lloc de limitar-se a només una hora, com es va apuntar inicialment dijous passat, abans de la publicació de la norma.

Crespín va recordar que la pràctica de l’esport serà en aquelles mateixes hores, però tenint com a límit el municipi. Per la seua part, les persones que requereixin sortir acompanyades i els majors de 70 podran sortir de 10.00 a 12.00 i de 19.00 a 20.00. Els tombs amb nens es limiten entre les 12.00 i les 19.00 hores.

tracking