SEGRE

SEGURETAT BALANÇ

Augmenten un 15% els rescats de muntanya al Pirineu de Lleida

N’hi va haver 54 durant el primer trimestre de l’any pels 47 del mateix període del 2019 || La Val d’Aran lidera les intervencions per emergències al medi natural

Imatge del rescat el març passat d’un escalador ferit a Sant Esteve de la Sarga.

Imatge del rescat el març passat d’un escalador ferit a Sant Esteve de la Sarga.BOMBERS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Bombers de la Generalitat van fer 54 rescats de muntanya durant el primer trimestre de l’any a les comarques de Lleida, un 15% més que en el mateix període de l’any passat, quan van ser 47. Així mateix, les intervencions en el medi natural (rescats, recerca de persones extraviades, intervencions en rius i barrancs, etc.) també van patir un lleuger ascens, 64 casos aquest 2020 per 63 el 2019, malgrat que a la segona quinzena de març es declarés l’estat d’alarma i es prohibissin totes les activitats en l’aire lliure com l’escalada, l’esquí o el senderisme (vegeu el desglossament). La Val d’Aran és la zona del Pirineu amb més intervencions amb més rescats, amb 23, seguida per la Cerdanya, amb 20. Precisament, en aquestes dos comarques en aquest trimestre s’han registrat dos víctimes. Un jove que va perdre la vida el 4 de gener quan es va precipitar al buit mentre feia snow a Martinet i un esquiador que va quedar sepultat per una allau fora de pistes a Baqueira Beret el 3 de març passat.

Durant l’any passat, els Bombers de la Generalitat van dur a terme un total de 285 intervencions al medi natural a les comarques lleidatanes, la qual cosa suposa un 13% menys que el 2018. La majoria dels rescats van ser de muntanya, amb 198 assistències a la província de Lleida, seguits de la recerca de persones perdudes, amb 76 rescats, així com onze assistències al medi fluvial. En els últims sis anys han estat unes 6.000 intervencions.

Cap intervenció durant l’estat d’alarma Vuit rescats de muntanya i sis sortides de recerca de persones van fer els Bombers de la Generalitat a Catalunya entre el 13 de març i el 8 d’abril, coincidint amb les quatre primeres setmanes de l’estat d’alarma. Tanmateix, cap d’aquestes intervencions no va ser a les comarques de Lleida, segons el balanç de la direcció general d’Emergències, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS). Es dóna la circumstància que en el mateix període de l’any passat, els Bombers van fer 86 sortides per aquest tipus d’emergències a Catalunya, de les quals 22 van ser les comarques de Lleida. Més concretament, la meitat a la Val d’Aran, seguida del Pallars Sobirà (3), la Cerdanya (2), l’Alta Ribagorça (2), el Pallars Jussà (2), el Solsonès (1) i l’Urgell (1). Per tipologia, 19 van ser rescats de muntanya i tres van ser recerca de persones perdudes.

tracking