SEGRE

ENERGIA RENOVABLES

La Seu impulsa una central solar municipal i planteja que veïns puguin invertir-hi

Primers estudis per instal·lar una gran extensió de plaques fotovoltaiques en sòl del consistori i generar electricitat per vendre-la || Proposa una cooperativa amb participació veïnal per gestionar-la

Un dels terrenys que planteja l’ajuntament és a l’antic camp de tir del Pla de les Forques.

Un dels terrenys que planteja l’ajuntament és a l’antic camp de tir del Pla de les Forques.C. SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament de la Seu d’Urgell ha iniciat estudis per construir un hort solar per produir energia verda i vendre-la a la xarxa de subministrament general. El consistori sospesa que els veïns puguin invertir en aquest projecte i participar dels beneficis que generi. Així ho va explicar el vicealcalde, Francesc Viaplana (ERC), que va apuntar que “plantegem crear una espècie de cooperativa de caràcter públic perquè tots els veïns que ho desitgin puguin participar-hi i obtenir un benefici directe”. Aquesta proposta arriba enmig d’un nou boom de les energies renovables, amb grans centrals solars a les comarques de Lleida tant per vendre energia com per a autoconsum (vegeu el desglossament).

El consistori ha sol·licitat pressupostos a diferents empreses del sector de les energies renovables per avaluar la viabilitat tant tècnica com econòmica d’aquest projecte. Encara que es troba en una etapa preliminar, Viaplana va avançar que estudien ubicar-la en algun dels terrenys de propietat municipal i que, molt probablement, serà als del Pla de les Forques.

Terrenys municipals del Pla de les Forques reuneixen els requisits per instal·lar aquesta gran central solar

“Allà tenim dos opcions que reuneixen els requisits tant d’altitud com d’hores d’insolació al llarg de l’any”, va explicar. “Podríem habilitar una gran planta solar de més de set hectàrees”, va apuntar. A cada costat de la carretera hi ha disponible una gran extensió de terreny. Un delimita amb el camp d’aeromodelisme del Club Sedis Aeromodelisme. L’edil va recalcar que ho “respectarem en tot moment”. A l’altre costat hi ha l’antic camp de tir, també considerat òptim per poder acollir panells solars.

El primer esborrany del projecte apunta a una planta amb una potència instal·lada de tres megawatts (MW). Segons la previsió d’hores d’insolació, el consistori estima que la instal·lació podria generar 4.675 MWh/any, una producció que vendran al mercat elèctric.

Per al vicealcalde, els beneficis de la producció d’aquest tipus d’energia “són múltiples”. “D’una banda té beneficis ambientals per al conjunt del planeta, però, a més, i a mitjà termini, quan la inversió quedi amortitzada, l’ajuntament comptarà amb uns ingressos addicionals que indubtablement revertiran de forma favorable en el dia a dia dels nostres veïns”, va dir. Quant al finançament necessari per emprendre el projecte, Viaplana va apuntar que buscaran “ajuts europeus que facilitin tot el procés”.

Autoconsum d’energia renovable per a edificis públics De forma paral·lela al projecte d’aquesta gran planta solar, l’ajuntament treballa també en la instal·lació de plaques fotovoltaiques per a autoconsum en equipaments municipals. De moment només funcionen al pavelló poliesportiu, amb una instal·lació de 5 kW.

tracking