SEGRE

El Suprem rebutja el recurs de Pàmies i denega prohibir d'urgència que l'Exèrcit utilitzi biocides contra el coronavirus

El recurrent afirma que s’anava a "fumigar la població amb no se sap quines substàncies com si es tractés de paràsits o animals"

L’Exèrcit va desinfectar ahir la Llar de Sant Josep, en la tercera vegada que es porta a terme aquesta actuació a la residència.

L’Exèrcit va desinfectar ahir la Llar de Sant Josep, en la tercera vegada que es porta a terme aquesta actuació a la residència.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Suprem denega la mesura cautelaríssima que dos particulars, un d'ells el balaguerí Josep Pàmies, van presentar contra l’Ordre del Ministeri de Sanitat per la qual s’autoritzava el 16 d’abril a les Unitats de Defensa Nuclear, Biològica i Química (NBQ) de les Forces Armades i a la Unitat Militar d’Emergències (UME) a utilitzar determinats biocides en les tasques de desinfecció per fer front a la crisi sanitària ocasionada pel covid-19.

La Secció Cuarta de la Sala del Contenciós-Administratiu del Supremo subratlla en la seua interlocutòria que l’esmentada ordre "no aprova ni introdueix nous biocides" ni estén les indicacions d’ús i aplicació dels mateixos "més enllà de que ja vigeixen des de fa llarg temps".

En el seu recurs, aquests particulars, l’advocat Luis de Miguel Ortega i Josep Pàmies Breu, presentat pel curs especial de protecció de drets fonamentals, assenyalaven que s’havia de suspendre l’esmentada ordre ministerial perquè "els productes que es facin servir, la dosi o la tècnica, poden perjudicar la salut".

Ambdós particulars, que resideixen a Burgos i Balaguer, respectivament, s’endinsaven en el seu escrit sobre els diferents tipus de biocides existents i els eventuals efectes sobre la salut i el medi ambient que podien provocar, i arribaven a afirmar que cap dels productes que plantejava aquesta directriu ministerial era específic per combatre el virus que causa la Covid-19.

UNA ORDRE "HUMILIANT I PERILLOSA"

Així mateix, mantenien que l’ordre de Sanitat que aprovava l’ús de determinats biocides a l’Exèrcit suposava "una interferència il·lícita en els drets fonamentals del demandant" i citaven els articles 15 i 24 de la Constitució Espanyola per fer referència al dret a la vida i integritat física, i al dret a la tutela judicial efectiva i a no patir indefensió.

"L’ordre impugnada és una mesura que es fa veure humiliant i perillosa" per a la salut, i confereix a l’Estat d’Alarma "preferència" sobre altres normes com la Llei Orgànica de mesures excepcionals en matèria de Salut Pública, adduïen, per després afegir que es pretén "desarmar els ciutadans i fer impossible qualsevol tipus de resistència raonable i efectiva davant d’ordres sense cap habilitació i nul·les de ple dret per afectar més enllà del raonable i legal, el contingut essencial de Drets Fonamentals".

A això els particulars sumaven que l’ordre del ministeri atemptava també contra drets fonamentals invocats als articles 9 i 10 de la Carta Magna perquè "no aparenta respectar cap dignitat el fet de fumigar a la població amb no se sap quines substàncies com si es tractés de paràsits o animals".

PROCEDIMENTS DE DESINFECCIÓ AÈRIA

Tanmateix, l’alt tribunal assenyala en la seua interlocutòria que l’ordre ministerial de 16 d’abril només autoritzava a l’Exèrcit l’ús de biocides "del grup principal 1", tipus que ja estava comprès en la normativa reguladora i permetia "procediments de desinfecció aèria, a través de les tècniques de nebulització, termonebulización i micronebulització per a l’execució de les referides tasques de desinfecció".

"Del que es tracta amb l’Ordre impugnada és d’autoritzar i capacitar a les unitats militars a què es refereix, i tan sols durant el període de vigència de l’estat d’alarma, en ordre a l’aplicació de tractaments de desinfecció amb determinats biocides" que siguin "assenyalats com a eficaços per al control de la pandèmia de Covid-19", incideixen.

Després d’això, el tribunal resol que "no es pot apreciar les especials raons d’urgència que addueix la part recurrent" i que són pressupost indispensable per a la resolució sobre mesures cautelars 'inaudita part’. I recorda que l’ordre de Sanitat "no aprova ni introdueix nous biocides, ni estén les indicacions d’ús i aplicació dels mateixos més enllà de les quals ja venien vigents des de fa llarg temps, sinó que es limita a habilitar temporalment determinades unitats militars" per al seu ús.

AEROSOLS, NO AERONAUS

Per això, i ja que la part recurrent no esmenta en el seu escrit res al respecte de l’habilitació dels militars, no aprecia "especial urgència per resoldre sobre la mesura cautelar de suspensió sense donar audiència prèviament a l’autoritat de la que emana la disposició recorreguda".

Es dóna la circumstància que ja el 19 d’abril el Cap d’Estat Gran de la Defensa (JEMAD), el general Miguel Ángel Villarroya, va haver d’aclarir sobre aquesta ordre habilitant que no s’anaven a utilitzar avions per part de les Forces Armades per fumigar amb productes químics contra el coronavirus. "És rotundament fals", va dir, per afegir que "l’ordre publicada habilita a utilitzar aerosols i no aeronaus".

tracking