SEGRE

AIGÜES GESTIÓ

La CHE prepara una avinguda controlada a la Pallaresa i el Segre per regenerar el cabal

Aprofita els desembassaments actuals pel desglaç i els augmenta per eliminar macròfits || La setmana passada va fer aquesta operació al Cinca, va durar 12 hores i va superar els 350 m

El pantà de Rialb, que està al 93% de la capacitat amb 378 hectòmetres, en una imatge recent.

El pantà de Rialb, que està al 93% de la capacitat amb 378 hectòmetres, en una imatge recent.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre planeja provocar una avinguda als rius Segre i Noguera Pallaresa la setmana que ve que podria arribar als 400 metres cúbics per segon després de la seua confluència, que té lloc a Camarasa.

L’avinguda controlada es porta a terme per motius mediambientals amb l’objectiu de renaturalitzar el cabal de tota aquesta conca, altament modificat per la construcció d’embassaments. També contribuirà a l’avinguda que provoca l’elèctrica Endesa al tram baix de l’Ebre a la primavera i a la tardor per eliminar macròfits i en benefici del Delta, programada per dijous vinent.

Oliana allibera prop de 70 metres cúbics per segon i Camarasa en turbina fins a 88

Fonts de la CHE van assenyalar que l’elevat nivell de reserves als embassaments, a més del desglaç i la possibilitat de noves pluges ja han motivat desembassaments als pantans de Lleida, com és el cas de Sant Antoni o Oliana (que ha augmentat de 50 a 70 metres cúbics per segon la laminació de l’aigua). Camarasa, propietat de l’elèctrica, turbina prop de 88 metres cúbics per segon, de manera que l’organisme de conca preveu aprofitar l’alliberament per provocar “cabals generadors”, segons aconsella a més el Pla Hidrològic de l’Ebre.

L’operació, pendent de concretar, s’organitza poques setmanes després que l’ajuntament de Lleida demanés de nou a la Confederació més cabal per al riu Segre al seu pas per la ciutat.

De fet, ajuntament i CHE havien acordat anteriorment un cabal mínim ecològic per al tram urbà del Segre de 5 metres cúbics per segon que es completaria amb avingudes controlades setmanals cinc mesos a l’any, a la primavera i a la tardor. Les fonts consultades van assenyalar que l’avinguda de la setmana que ve s’està planificant i es troba en fase d’elaboració de l’anomenat hidrograma, que definirà els cabals i els tempos.

El passat 30 d’abril la CHE va organitzar una avinguda al tram mitjà del riu Cinca que va durar unes dotze hores i va registrar un pic inferior als 400 metres. L’organisme de conca està notificant aquests dies els alcaldes de municipis per on transcorren aquests dos rius i també a Protecció Civil amb l’objectiu de prevenir riscos. L’avinguda controlada ha motivat queixes d’edils com el de Ponts (vegeu el desglossament), que anuncia que causarà pèrdues al canal de piragüisme. Malgrat tot, si en els pròxims dies es registren pluges considerables que acceleren el desglaç el projecte podria suspendre’s, segons va assenyalar la CHE.

L’ajuntament de Ponts denuncia que el canal de regates perilla L’ajuntament de Ponts tem que el desembassament de Rialb afecti el canal de regates. L’alcalde, Josep Tàpies, va assenyalar que si la CHE arriba a desembassar 200 metres cúbics de Rialb, “el canal de Ponts desapareixerà”. Va apuntar que aquesta infraestructura ja perilla amb 100 metres cúbics i va recordar que l’any passat ja es van invertir prop de 50.000 € en la seua millora. “Demanem a la CHE que estudiï aquest desembassament perquè per a nosaltres és molt perjudicial i el club de Piragüisme del Mig Segre podria arribar a desaparèixer.” “Amb 100 m3 per segon el dic de contenció que proveeix d’aigua el canal de piragüisme perilla. És una cosa que ja va passar el 2015 i el 2018. No podem repetir ara una situació similar.” Tàpies va recordar que les reparacions les ha hagut de pagar l’ajuntament tot i ser responsabilitat de la CHE. El canal es va inaugurar l’estiu del 2012 després d’anys de reivindicacions.

tracking