SEGRE

ESNOTICIA

El TSJC veu “inviable” declarar amb mascareta a les vistes judicials

Considera que l’ús en testimonis, acusats o pèrits condicionaria la immediatesa i la defensa dels advocats || Aposta per utilitzar fundes de plàstic als micròfons

Vistes de l’edifici dels jutjats de Lleida, al Canyeret.

Vistes de l’edifici dels jutjats de Lleida, al Canyeret.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La comissió de seguiment del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) considera “inviable” la possibilitat que testimonis, acusats o pèrits hagin d’utilitzar mascareta al declarar davant del micròfon de la sala, ja que creu que aquesta mesura condicionaria la immediatesa i la funció de defensa dels advocats. “Condiciona els avantatges de la immediatesa a l’extrem que la desnaturalitza”, assenyala la comissió, que prefereix la proposta del CGPJ d’utilitzar fundes de plàstic als micròfons i canviar-les quan acabi cada intervenció. Així mateix, a partir de dimarts vinent començarà a reprendre’s l’activitat als jutjats. El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, va aprovar ahir un pla de desescalada que preveu quatre fases successives en funció de les mesures del Govern central. La primera d’aquestes fases, en marxa des de dimarts i prevista perquè s’allargui almenys una setmana, implica la tornada al servei del 30 o 40 per cent de la plantilla d’òrgans judicials, fiscalies, instituts de Medicina Legal i Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses. Per a la segona fase, orientada a la reactivació dels terminis processals, el personal reincorporat augmentarà al 60 o 70%. La tercera fase estima la tornada a la feina de la plantilla de funcionaris per complet, mentre que en la quarta i última es reprendrà el funcionament judicial ordinari, seguint les recomanacions sanitàries.

Un antifaç que ajuda els delinqüents? La delinqüència i els accidents de trànsit han descendit dràsticament des que es van decretar les restriccions de moviment de l’estat d’alarma. Tanmateix, preocupa que l’ús generalitzat de mascaretes pugui convertir-se en una ajuda per als delinqüents quan es restauri la llibertat de moviments, ja que en cas d’assalts i robatoris amb força podria sortir des de casa amb la cara oculta. Des del sindicat de mossos Uspac van apuntar que “les mascaretes podrien dificultar una possible identificació, com passa amb les ulleres, les bufandes o qualsevol element que oculti part de la cara”.

tracking