SEGRE

ESNOTICIA

Lleida reivindica una desescalada rural

Els municipis petits insisteixen que es tingui en compte la seua realitat per plantejar un desconfinament asimètric de l’estat d’alarma || Lleidatans del Pirineu i del pla demanen una velocitat pròpia pel menor risc al camp

Els carrers i passejos de Lleida es van omplir ahir amb gent que anava amb el gos, esportistes i passejants que aprofitaven la desescalada.

Els carrers i passejos de Lleida es van omplir ahir amb gent que anava amb el gos, esportistes i passejants que aprofitaven la desescalada.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les comarques de Lleida viuran a partir de demà un desconfinament a dos velocitats. Mentre la regió sanitària del Pirineu passarà a la fase 1 de la desescalada, la de Lleida i la Catalunya Central (a la qual pertany el Solsonès i Torà i Biosca) seguiran a la fase 0. Aquesta situació ha provocat que els pobles petits insisteixin en un desconfinament diferent del de les grans ciutats pel menor risc de contagi i exigeixen tenir en compte la realitat del món rural per plantejar la desescalada de l’estat d’alarma pel coronavirus.

El president de l’Associació de Micropobles i alcalde de Torrebesses, Mario Urrea, va assegurar que “no podem fer un desconfinament igual per als que són desiguals”, per la qual cosa va demanar una desescalada “d’acord amb la realitat dels municipis i de la seua àrea d’influència hospitalària”. Per això, va insistir a plantejar excepcions dins de les regions sanitàries, tal com ja va anunciar la consellera de Salut, Alba Vergés. Val a recordar que alcaldes de Lleida ja van criticar que només la regió sanitària del Pirineu i Aran passés a la fase 1 i van demanar que es respectessin les especificitats de les zones rurals, on la pandèmia ha tingut una menor incidència (vegeu SEGRE de divendres).

Alcaldes asseguren que “ens fan actuar com les ciutats grans i tot això no va amb nosaltres”

En aquest sentit, l’alcalde de Granyena de les Garrigues, Francesc Esquerda, va explicar que la Generalitat hauria d’haver demanat que es dividís el territori per àrees bàsiques de salut en lloc de les regions sanitàries. De la mateixa manera, Gisela Sellés, primera edil de Cava, el municipi més petit de Lleida, va assegurar “ens fan actuar de la mateixa forma que ciutats amb més població i tot això no va amb nosaltres”. Per la seua banda, el president de la Diputació d’Osca, Miguel Gracia, va demanar aquesta setmana que es tingui en compte el món rural en les decisions que es prenguin per a la reconstrucció del país després de la crisi del coronavirus.

tracking